Петък, 13 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Коригиран вариант на нови цени за такси и услуги на Община Горна Оряховица влиза за обсъждане в ОбС

  26.08.2024 14:46
Коригиран вариант на нови цени за такси и услуги на Община Горна Оряховица влиза за обсъждане в ОбС

Нови цени за таксите и услугите, предоставяни от Община Горна Оряховица, ще обсъждат общинските съветници на предстоящото заседание на ОбС на 29 август. Някои от цените са съществено по-високи от досегашните, но не толкова, колкото беше предвидено в първия вариант на промените.

Първият проект за промени в Наредбата бе оттеглен от кмета Николай Рашков, след като срещна сериозна съпротива от съветниците. Създадена бе работна група, която да събере всички коригиращи предложения и бе подготвен нов проект, който престоя един месец на сайта на Общината за обществено обсъждане.

Оказа се, че това време не е било достатъчно за голяма част от съветниците и те не са успели да се запознаят с проекта. По време на обсъжданията в двете комисии – за местно самоуправление и бюджет и финанси няколко съветници обявиха, че не са имали време да се запознаят с материалите, тъй като са им пратени ден по-рано. Всъщност те са публикувани преди повече от месец, но явно местните парламентаристи не разчитат на сайтове за информация. В крайна сметка съветниците от подкрепящото мнозинство гласуваха на доверие проекта, а опозицията се въздържа, за да има време да го проучи и вземе отношение на сесия.

Като цяло в новия проект няма чак толкова драстични скокове на сегашните цени, каквито имаше в първия вариант. Все пак увеличение се предвижда дори по най-чувствителните точки, каквито се оказаха услугите на „Обреди”. Безплатното бракосъчетаване през седмицата остава, а таксите за сватбите в почивните дни се повишават минимално. За погребалните услуги обаче повишението е от 50 до 100%. Изкопаване на гроб, полагане на покойник и оформяне на гробната могила от 150 вече ще е 250 лева. За мюсюлманските погребения, където традицията е близките сами да изкопават гроба, е въведена нова точка – право за изкопаване на гроб, което ще струва 100 лв. Ползването на гробни места над 8 до 15 години или за вечни времена се увеличава двойно. В момента да откупиш място за вечни времена в Горна Оряховица е 120 лева, а се предвижда да стане 250 лв. Във ВИП зоната от 500 лв. става 1000 лв.

Таксата за домашни кучета се предлага да е 20 лева във всички селища, сега има разграничение между общинския център и останалите населени места.

Най-сериозно си остава поскъпването за ползване на спортната база от външни лица. За да наеме някой стадион „Локомотив” за един футболен мач, трябва да плати 1000 лева през лятото и 1200 през зимата. Досега цената е 200 лв. Цените се повишават и за ОФК „Локомотив”, но въпреки това си остават символични. Един домакински мач на „Локо” ще струва 100 лв.

За да се наеме стадионът за неспортно събитие, цената през лятото ще е 3700 лв., а през зимата – 4000 лв.

Проектът предвижда и повишаване на цените за някои услуги на Домашния социален патронаж като почасови грижи за възрастни хора, почистване, пазаруване и др. Актуализират се цените и на услугите на общинска администрация, касаещи продажбата и експедиране на дървесина, участие в търгове и конкурси, ползване на рекламни площи и др.


Ключови думи
цени на такси и услуги Община Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета