Сряда, 18 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

МРРБ има готовност да сключи договор за ремонт на водопровода в Драганово

  13.09.2024 15:06
МРРБ има готовност да сключи договор за ремонт на водопровода в Драганово

„Имаме готовност при промяна в Закона за държавния бюджет да сключим споразумение с общинската администрация в Горна Оряховица, така че да може своевременно да се проведе избор на изпълнител и да започне реалното изпълнение на рехабилитацията на водопреносната мрежа в Драганово. След приемане и подаване на съответното заявление към МРРБ, поемаме ангажимент във възможно най-кратък срок при изрядно представени документи да сключим съответното споразумение“.

Това увери днес от трибуната на Народното събрание служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова, след като в пленарна зала темата повдигна народният представител Димитър Николов. Николов попита какви мерки и действия е набелязало ведомството за решаване на проблема с водоподаването както в горнооряховското село, така и в останалите населени места в област Велико Търново, които са на воден режим.

Всъщност въпроса си Димитър Николов зададе преди повече от месец. Докато дойде време МРРБ да предостави исканата информация, развитието по темата бе динамично. В крайна сметка кметът на Горна Оряховица се вслуша в препоръките на МРРБ, че Инвестиционната програма за общински проекти е най-удобният и бърз финансов инструмент и внесе обосновано предложение за промяна в списъка с горнооряховски обекти. Сред тях водопроводът в Драганово бе изведен като приоритетен.  

Какво каза още днес министър Коритарова:

„Темата за безводието в Драганово се следи внимателно както от МРРБ, така и от водния оператор. Затова подканихме кмета на Горна Оряховица да подаде при поредното изменение на Закона за държавния бюджет предложението за рехабилитацията на ВиК инфраструктурата в населеното място – разбрахме, че има подготвена проектна документация, която ще помогне за по-бързо реализиране и подобряване на ВиК инфраструктурата в населеното място….

Когато коментирахме споразумението, беше поставен и друг въпрос – предстояща реконструкция на първокласен път, минаващ през Драганово. Затова с АПИ предприехме действие – те няма да ремонтират участъка, дублиращ се с водопровода, докато водопроводът не бъде рехабилитиран и подновен. Затова АПИ ще възложи рехабилитацията на път III – 5003 на два участъка“.

В писмения си отговор министър Коритарова уверява, че качеството на питейната вода в Драганово е без отклонения. Изпълнява се стриктно Програмата за мониторинг на водата в населените места, обслужвани от експлоатационното предприятие „ВиК Йовковци“ ООД, съгласувана и утвърдена от РЗИ – Велико Търново. Показателите се изследват два пъти дневно.

„В заключение бих искала да подчертая, че предприемането на мерки за решаването на проблемите със засушаването и безводието зависи далеч не само от ВиК операторите и техните ограничени инвестиционни възможности. Задължение на собственика на ВиК активите (в случая Община Горна Оряховица) е да осигури финансиране за изпълнение на тези дейности. Като възможните източници на финансиране са освен държавният и общинските бюджети, така също ПУДООС, европейските фондове и други средства“.  

Писмено министър Коритарова отговаря и на втората част от въпроса на Димитър Николов – за водния режим в други селища в областта:

„Към 30 август 2024 г. на територията, обслужвана от „ВиК Йовковци“ ООД – гр. Велико Търново, с режимно водоподаване са 26 населени места в общините Велико Търново, Павликени, Елена, Свищов, Златарица и Горна Оряховица (вкл. и с. Драганово – без водоподаване през ден от 21 ч. до 6 ч.) и 3 квартала на гр. Елена. Основната причина за въведеното режимно водоподаване е намаленият дебит и пресъхването на водоизточниците, захранващи съответните населени места, и амортизираната ВиК мрежа. В повечето населени места с режим на водата са осигурени водоноски с питейна вода.

За населените места, водоснабдявани от яз. Йовковци, към настоящия момент няма опасност от въвеждане на режим на водата. Наличният обем вода в язовира е 72%.

За намиране на допълнителни водоизточници за общините Велико Търново и Павликени „ВиК Йовковци“ е направило 11 нови сондажа. Извършена е диагностика на ВиК мрежите в населените места с най-проблемно водоснабдяване за откриване на аварии, както и зониране на мрежата…

За населените места с режим на водоподаване в общините Павликени, Сухиндол и Свищов може да се търси дългосрочно решение на проблема чрез доставка на питейно-битова вода от яз. Александър Стамболийски. В тази връзка дружеството е сключило договор за изготвяне на техническо задание за прединвестиционно проучване на обект „Водоснабдителна система „Александър Стамболийски“.


Ключови думи
водопровод Драганово МРРБ Димитър Николов Виолета Коритарова
Последни
Седмицата
Анкета