Сряда, 18 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Сестрите Невена и Евгения Лефтерови превръщат спирките в Горна Оряховица в място за изкуство

  13.09.2024 16:10
Сестрите Невена и Евгения Лефтерови превръщат спирките в Горна Оряховица в място за изкуство

Две сестри от Лясковец, които направиха от очуканите спирки в родния си град галерия на открито, превръщат и горнооряховските спирки в произведение на изкуството.

Вече започна монтаж на изработените от тях проекти за 6 спирки в Горна Оряховица, а идеята е да се даде нова визия и на останалите.

Невена и Евгения Лефтерови и тяхното студио GIART са познати в цялата страна със своите 3D стенописи. Те вече са работили и в Горна Оряховица - създадоха новата визия на залата за изписване на бебета в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.

Преди две години те започнаха да работят по спирките в родния си Лясковец и този пример за градско изкуство се хареса на всички. След това направиха три спирки в Русе и една в Бяла, където работиха и по центъра в памет на Колю Фичето.

Всъщност имаме много запитвания от села и градове в цялата страна, но не всички могат да осигурят бюджет. Трудът ни е най-малката част от един такъв проект. Скъпи са материалите за изработката на самите пана, обяснява Невена Лефтерова. В Лясковец сами са финансирали обновяването на една спирка с помощта на спечелен проект в конкурс на вестник „Капитал”.

С Община Горна Оряховица плановете са за дългосрочно партньорство. Първият етап е нова визия за шест от наскоро подменените спирки. Всички проекти са разработени с общата концепция да се отличат символите на града и известни горнооряховчани. Така на спирката пред църквата „Св. Георги” се появява в главна роля божурът. Доскоро старата ламаринена спирка беше свърталище на скитници, но вече е сменена с нова стъклена, има фотосоларно осветление и пейка в ретро стил. А сега вече е с прозорци, през които надничат кичести божури. Ще има спирка с Камъка, срещу Болницата пък ще е тематично - майка с дете. Елена Грънчарова, Никола Петров и Атанас Буров са другите теми, включени в първия цикъл.


Ключови думи
спорки Горна Оряховица Невена и Евгения Лефтерови
Последни
Седмицата
Анкета