Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

С писма до горнооряховските фирми Общината събира информация за генерираните количества отпадък

  29.08.2024 10:09
С писма до горнооряховските фирми Общината събира информация за генерираните количества отпадък

Писма до повече от 800 горнооряховски дружества разпраща общинската администрация в Горна Оряховица. Към фирмите са отправени въпроси във връзка с новите разпоредби за изчисляване на таксата за битови отпадъци, които влизат в сила от 1 януари.

Досега възприетата от местния парламент основа за начисляване беше данъчната оценка на имота. Това правило е валидно при определяне размера на ТБО, в случай че не може да се установи количеството на генерираните отпадъци, за което задължените лица могат да подават декларации.
Понастоящем обаче само част от предприятията на територията на Община Горна Оряховица се възползват от законовото право да искат определяне на таксата спрямо количествата. Причина за това е, че до момента подаването на такава декларация не беше задължително, а съществуваше като възможност за предприятията.
Сега това затруднява определянето на количеството отпадък за повече от  800 предприятия, плащали на данъчна оценка. Това прави трудно и изчисляването на необходимия брой и вид съдове, които ще бъдат необходими за посрещане нуждите на бизнеса.
С влизането на новите законови разпоредби таксата трябва да се определя в съответствие с европейския принцип „замърсителят плаща“.
Поради това местната администрация очаква дружествата да откликнат своевременно с исканата информация. В случай, че изисканите сведения не бъдат представени в определения срок, обстоятелствата ще бъдат приети за доказани, съобразно данните, налични в общинските регистри.
За улеснение, към писмата са приложени специално разработени образци за попълване на данни. Те се отнасят до вида на имота, стопанската дейност на съответното предприятие, работещите на мястото, евентуалните наематели и лицата с достъп до него.
Писмата се изпращат по пощата, чрез електронни адреси и чрез лично доставяне до адрес от служители на общинското охранително звено.


Ключови думи
такса смет Община Горна Оряховица