Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Община Горна Оряховица обявява конкурс за добри идеи, финансира ги с до 1000 лева

  24.07.2024 21:07
Община Горна Оряховица обявява конкурс за добри идеи, финансира ги с до 1000 лева

30 добри идеи в полза на общността могат да се реализират до края на годината в Горна Оряховица с помощта на новия фонд „Местни инициативи“. Той стартира малко късно, годината е преполовена, но целта на пилотния проект е най-вече да се види има ли интерес към подобна инициатива.

Идеята за подобен фонд сегашният зам. кмет Даниел Божанков предложил още преди десетина години като активист на младежка организация. Тогава тя била отхвърлена, макар че всъщност не е нещо непознато. В региона подобни програми са реализирали Общините във Велико Търново и Лясковец.

Най-общо казано целта на такъв фонд е да насърчава инициативността и креативността на гражданите, подтиквайки ги да се обединяват и да работят за общи каузи. Ще се финансират малки проекти с до 1000 лева, които обаче имат потенциал за по-широка обществена полза. Могат да кандидатстват граждани както индивидуално, така и като групи или пък обединени от неправителствени организации и други форми на сдружаване.

За тази година Фондът разполага с 30 000 лева, т.е. могат да се реализират 30 проекта. Първата сесия ще започне до няколко дни, след като на сайта на Общината се публикуват всички документи и насоки и се обяви началото на приемане на документи. Вероятно ще има още една сесия до края на годината. Ако има интерес, проектът ще бъде продължен и догодина, надявам се с по-голям бюджет, обясни Даниел Божанков на събитие, представящо Фонда и конкурса „Бъди активен“ пред граждани.

Подробностите за фонда и състезанието на идеи, както и добри примери за реализирани малки проекти, сподели доцентът от Националния военен университет и експерт по проекти и доброволчество Ваня Димитрова.

Организаторите са се опитали да опростят правилата и технологията на кандидатстване, оценяване и отчитане. Все пак има задължителни условия, които трябва да бъдат спазени. Всички подробности ще бъдат публикувани на сайта на Общината, а ето някои от тях:

КОГА СЕ КАНДИДАТСТВА?

Заявки от кандидати ще се приемат веднага след официалното обявяване на конкурса и до 30 дни след това. Ще бъде създадена комисия от 5 души – трима представители на администрацията и двама общински съветници, която ще оценява предложенията.

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА?

Целта на проекта е да се повиши активността на гражданите, да се провокира интереса им и да се насърчи креативността им в решаване на общностни проблеми. Така че могат да участват всички пълнолетни граждани на общината, юридически лица с нестопанска цел, групи от хора и Ученически съвети (като в последните две неформални сдружавания трябва да има поне едно пълнолетно лице). Не могат да участват фирми, политически партии, държавни или общински звена и институции.

ПРИОРИТЕТНИ СФЕРИ

Има пет приоритетни сфери, които покриват почти целия обществен живот. Това са социална сфера и здравна превенция; образование; околна среда; култура; спорт и туризъм.

Това са широки рамки, в които могат да се вместят проекти от облагородяване на междублокови пространства, до концерти, спортни състезания и очертаване на екопътеки.

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ПРОЕКТА

Предвидено е проектът да се реализира до края на годината на сключване на договор за финансиране. Ако договорът е сключен в последното тримесечие, проектът може да се реализира до 28 февруари на следващата година.

НАЧИН НА КАНДИДАТСТВАНЕ

Чрез опростен формуляр, в който се описва накратко идеята, способите и необходимото финансиране. Всеки кандидат може да участва само с едно предложение.

ОЦЕНЯВАНЕ

Оценяването преминава през два етапа. Първо се проверява административното съответствие на проекта. След това той се оценява по скала с 9 критерия. Максималният брой точки, които може да събере всяко предложение са 100, а до класиране се допускат тези, които имат повече от 60 точки. Надхвърлилите този праг се подреждат по низходящ ред и се финансират до изчерпване на ресурса.

ФИНАНСИРАНЕ

Това е един от малкото проекти, който гарантира 90% авансово финансиране. Парите се превеждат по посочена сметка до 5 дни от сключване на договора. Останалите 10 процента се изплащат след реализацията на проекта.

Ако проектът се утвърди, кандидатстването ще започва в началото на всяка година и на три месеца комисията ще прави класиране на кандидатурите. Ако пък се появи някаква особено добра идея, Общината може да я включи в своята програма и ще я реализира през бюджета си.

Неслучайно проектът е наречен „Бъди активен“. Не толкова резултатът от реализирането на проектите, колкото увеличаването на гражданската енергия и гражданското участие в обществения живот е важното в тази инициатива.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Община Горна Оряховица конкурс Бъди активен