Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Лятна вечер с поезия, цветове, музика и танци предложиха Таня Мезева, Арт кафе „Галерия“ и приятели

  22.07.2024 22:44
Лятна вечер с поезия, цветове, музика и танци предложиха Таня Мезева, Арт кафе „Галерия“ и приятели

Многото дарби и различните превъплъщения на Таня Мезева събраха най-различни хора в поредната арт вечер, организирана от кафе „Галерия“ това лято. Поет, разказвач, художник, но и танцьор. Такава видяха Таня Мезева гостите на нейната Лятна творческа вечер. А минувачите и седналите на близките заведения вероятно ще си спомнят тази вечер с навитото на няколко ката Северняшко хоро, на което се хванаха и съвсем непознати и несъпричастни към повода за танцуване.

Родена съм във Варна, но от 37 години животът ми е в Горна Оряховица и това вече е моят град. Започнах да рисувам преди 7 години и защото обичам да се хваля, започнах да публикувам картините си в Интернет. Там пък се харесаха и стана така, че вече съм „намацала“ 120 платна, с характерния си хумор започна да представя сама себе си Таня Мезева.

Всъщност тя е Станка по паспорт, но всички я знаят като Таня. Родена е край морето, но според хореографа на „Балканика“ Петър Петърчев, който поведе хората на творческата вечер, тя има тракийска кръв и от там идва ритмичността и таланта за народни танци. Таня Мезева е танцувала в „Балканика“ десетина години и затова голяма част от групата дойде на представянето, за да поднесе своя танцов поздрав.

Никога не съм се смятала за поет или художник. Аз съм социален работник и психолог – в това съм професионалист. Но пък вече знам, че творческият ми стил е „наивист“, отново със смях Таня разказа как научила нови термини и течения в изкуството покрай своите художествени опити. Един познат, след като разгледа работите ми, каза, че това е наивизъм. Подозирам, че съм наивна, но честно казано, пообидих се. После обаче попрочетох в Интернет и разбрах, че това е течение в изкуството, създавано от непрофесионални творци като мен. Та, хем ми стана приятно, хем пък научих нещо ново. И сега вече се представям като наивист, намигна на своите гости Таня Мезева.

Тя не разказа историята на отключването, което направи социалният работник творец. Само сподели, че всяко нещо, което е докоснато от ръцете й е заредено с много любов. Зад това стои една огромна трагедия, отнела й детето. Приемайки болката чрез творчеството, Таня създава изключително цветни и радостни творби. Дори в книгите й скръбта е победена от любовта, а най-много твори за деца.

Стиховете са първата творческа любов на Таня Мезева. Дълги години си ги кътала в тетрадки, но с появата на Интернет нещата станали различни. Един ден открила сайта за лично творчество „Откровения“ и започнала да публикува там. И хората започнали да харесват творбите й. През 2011 г. издала първата си книжка за деца, илюстрирана от сестра й, която е художник. По-късно и самата тя започнала да илюстрира книжките си.

Днес стиховете й са повече от 1200, а книгите са вече 9. Освен за деца пише и за възрастни. Има две двукорични книги – имат заглавия и от двете страни и са поделени между различни послания. Едната част на първата такава книга например е за болката по Тихомир, другата е за любовта.

След загубата на сина си тя открива и рисуването. Тогава това било начин да изрази събраното в душата й. Но картините й не са мрачни, а много, много цветни. Същото се отнася до следващата страст – рисуването върху камъни. Вече са над 700 камъчетата-картини, създадени от Таня Мезева. Третото ниво са паната, които съчетават картини върху дървена плоскост с камъчета. Образци от всички тези творчески търсения са изложени в кафе „Галерия“.

В края на вечерта Таня Мезева раздаваше автографи върху своите книги и споделяше с всеки историите, които разказва с книгите и картините си.

Преди това обаче творческата вечер даде възможност да изявят таланта си и младите звезди, изграждани от Стела Дойкова в школата „Мюзик саундс“. 8-годишната Аделина Сергева и 16-годишният Алекс Карабоев откриха с невероятни изпълнения на златни български хитове. Ще се гордеем с Рени Трайкова, представи следващата млада певица Таня Мезева.

Няколко думи за творчеството на Мезева сподели редакторът на част от книгите й Емилия Косева. 6-годишният Борис Маринов първи откри литературното четене със стихотворение за Георги Измирлиев. После самата авторка, с помощта на момчетата от кафе „Галерия“, представи по няколко стиха от всичките си книги. За финал групата на „Балканика“, водена от Петър Петърчев, разигра всички, дори седналите по пейките и съседните заведения.

България ще я бъде с хора като вас, каза зам. кметът Петя Иванова, заимствайки за поздрава си заглавието на една от книгите на Таня Мезева. С нетърпение очакваме Зимната творческа вечер с Таня Мезева, каза още Петя Иванова преди да предаде поздравителния адрес от името на кмета.

След което гостите се наредиха на опашка за автографи, а уж като фон Аделина, Алекс и Рени показаха колко талантливи и невероятни певци продължават да излизат от Горна Оряховица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Таня Мезева Горна Оряховица