Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Съединението прави силата, напомниха и горнооряховчани, събрали се да почетат 139-та годишнина от обединяването на Княжество България и Източна Румелия

  06.09.2024 11:10
Съединението прави силата, напомниха и горнооряховчани, събрали се да почетат 139-та годишнина от обединяването на Княжество България и Източна Румелия

Съединението прави силата и само когато сме били единни, България е постигала успехи, а българите са имали самочувствие на европейци и граждани на света. Това припомниха горнооряховчани, събрали се пред Паметния знак на загиналите, за да почетат 139-та годишнина от акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Историкът Теменуга Йорданова разказа за септемврийските дни на 1885 г., когато българите бяха единни в преследването на своя национален идеал. Пред паметника се поклониха зам. кметовете Анелия Христова, Петя Иванова, Даниел Божанков, секретарят на Общината Габриела Шилкова, представители на политически партии, неправителствени организации и съюзи, граждани и бяха положени венци от името кмета Николай Рашков, председателя на ОбС Огнян Стоянов, Военно формирование 22 790.

Специален поздрав за всички, уважили празника, направиха с композицията „Земята на Орфей” момичетата от балет „Грация” с балетен педагог Соня Георгиева и спортен педагог Анита Михайлова и Фелин Ахмедова от СУ „Вичо Грънчаров” с вокален педагог Милена Димитрова, която изпълни „Нашата мила, родна страна”.

В церемонията участваха представителна част от Военно формирование 22 790 и Гвардейският отряд на СУ „Вичо Грънчаров” с ръководител Еленка Йотова.


Ключови думи
Съединение Горна Оряховица