Сряда, 23 Oct 2024
            
Избори 27 октомври 2024 г.

Проф. д-р Севдалина Димитрова: 100-те решения за ускорено развитие на България са гаранция за националната сигурност

  23.10.2024 12:35
Проф. д-р Севдалина Димитрова: 100-те решения за ускорено развитие на България са гаранция за националната сигурност

Професор доктор на науките Севдалина Димитрова е част от листата на „БСП - Обединена левица“ в областта. Убедена е, че 100-те решения на левицата за ускорено развитие на България са гаранция за националната сигурност.

Родена е  в малкия балкански град Тетевен и правнучка на сподвижника и куриер на  Васил Левски и заточеник в Диарбекир Лечо Гайдаря.

Това определя нейния борбен и родолюбив дух. От малка мечтае да бъде учител на „големи ученици“ и да продължи професията на своя баща, който, освен че е бил хлебар, е и офицер от запаса. Това, като че ли чертае нейния път на развитие в бъдеще НАПРЕД И НАГОРЕ!

Завършва средното си образование в Професионална гимназия „Георги Бенковски“ в родния си град, шофьорска паралелка. Продължава образованието си в тогавашния Висш финансовo-стопански институт „Д. А. Ценов“, днешната едноименна Стопанска академия в Свищов, специалност „Счетоводна отчетност“, от където е разпределена във Велико Търново. Може би това разпределение в Старопрестолния град не е случайно и в него има има пръст съдбата, тъй като баща й е бил школник и млад офицер, а брат й завършва тогавашното ВНВУ „Васил Левски“, който вече е от запаса.

Професионалната кариера на проф. д.н. Севдалина Димитрова започва в Строително-монтажен комбинат във Велико Търново от септември 1979 г. Заема длъжностите „счетоводител“ в Общостроително предприятие, „главен счетоводител“ на ПУЦ по строителство, специалист „плановик“ в Централното управление на СМК.

Прочитайки обявата за конкурс за асистент във военното училище „Васил Левски“ през пролетта на 1986 год., проф. д.н. Севдалина Димитрова нито за миг не се колебае и решава, че трябва да кандидатства. И така след успешно представяне на конкурса, който се провежда във ВФСУ „ Д. А. Ценов“, заставайки за пореден път пред своите преподаватели, проф. д.н. Севдалина Димитрова е избрана за асистент в тогавашната катедра „Войскови тил“ по „Счетоводство и анализ на баланса на търговското предприятие“, „Финанси“ и редица други икономически дисциплини. Така от 25 август 1986 год. започва нейната академична кариера и до 10.01.2024 год. работи в Национален военен университет „Васил Левски“, с което реализира своята детска мечта, макар и като цивилен преподавател. Там среща и своя съпруг, който вече е офицер от запаса, с който имат един син, компютърен инженер.

Проф. д.н. Севдалина Димитрова защитава дисертационен труд в Специализиран научен съвет по „Военни науки" при ВАК във Военна академия „Г. С. Раковски“ и придобива образователна и научна степен „доктор“ в научната специалност „Организация и управление на въоръжените сили“. След една година е избрана за „доцент“ от същия Специализиран научен съвет по „Военни науки“. Избрана е и е назначена на академична длъжност „професор“ в професионално направление 9.1. „Национална сигурност“ в катедра „Стопанско управление и логистично осигуряване“, чийто ръководител е от септември 2006 до септември 2014 година. През 2011 година е удостоена с почетното звание „професор на годината за 2011 година, с което става първият почетен професор на годината (2011) на НВУ „Васил Левски“.

Академичното развитие на проф. д.н. не спира до тук, през 2013 година след успешно защитен дисертационен труд й е присъдена научна степен „Доктор на науките“ в професионално направление 9.1. „Национална сигурност“. Но като че ли и това не е достатъчно за нейният буден и търсещ дух и през 2016 година придобива академична длъжност „професор“ и в Професионално направление 3.7. „Администрация и управление“.

От юни 2016 год. до януари 2024 год. е преназначена в Институт Научноизследователска и иновационна дейност на НВУ „Васил Левски“ за ръководител научна секция „Иновационна дейност и сътрудничество с външни организации“. Паралелно с това от 2003 до 2020 год. е преподавател на втори договор и в Земеделски колеж, днешното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив с принос в образованието на редица изявени представители в земеделието и в публични и частни структури в региона и в страната.

След 37 години и половина в Национален военен университет „Васил Левски“, проф. д.н. Севдалина Димитрова продължава своята академична кариера във Висше училище по сигурност и икономика в гр. Пловдив.

Научните интереси на проф. д.н. Севдалина Димитрова са в областта на Управлението на ресурсите за сигурност и отбрана в динамично променяща се среда на сигурност, Счетоводството, Финансите.

Професор д.н. Севдалина Димитрова е автор и съавтор на над  400 публикации в страната и в чужбина, в т. ч. открити в WEB OF SCIENCE, Scopus, Google Scholar, e-library) . Ръководител е на 14 докторанта (в т.ч. на двама чуждестранни от Рига, Латвия )успешно защитили дисертационни трудове и научен консултант на над 10 докторанта. Участва в множество научни журита за придобиване на академични длъжности и научни степени. Рецензент е на трудовете по конкурс за член кореспондент, за  придобиване на ОНС „доктор“, научна степен „доктор на науките“,  за заемане на академична длъжност „професор“, „доцент“, на  монографии, на научни публикации, учебници и учебни пособия и научни проекти.

Има богат опит в проектната дейност по оперативните програми на ЕСФ и участие във  входяща и изходяща мобилност по програма Еразъм и Еразъм+.

В периода 2015-2021 год. е член на Постоянната комисия по Социални и правни науки, сигурност и отбрана на Националната агенция по оценяване и акредитация до септември 2021 г. , по настоящем участва като председател на експертни групи в Постоянната комисия по стопански науки и управление на НАОА.

Член е на научния борд на сп. „Geopolitika“- РРъмъния и на списание „Сигурност и икономика“, издавано от НВУ „Васил Левски“. В годините е била член на научен бюлетин на Сухопътна военна академия „Николае Балческу“, гр. Сибиу, Р Румъния, на научното списание на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и на организационните комитети на научни конференции в редица висши училища в страната и в чужбина. Член е на СУБ-клон Велико Търново и на Национална асоциация “Сигурност“. За принос към военната наука е наградена с награден знак дамски кръст „За вярна служба под знамената втора степен“ и награден знак „За принос към Министерството на отбраната  от министъра на отбраната“, със „Старопрестолна грамота“ и с множество още грамоти. За проф. д.н. Севдалина Димитрова Националният военен университет „Васил Левски“ и военно-образователната система са били, са и остават кауза!

Ориентацията на проф. д.н. Севдалина Димитрова към политиката и скоро с нейния експертен опит, е провокирано от зачестилите проблеми в образование и най-вече във висшето образование, продиктувани от законодателната рамка и политизирането на образователния сектор, както и от задълбочаващото се неравенство в икономическия и социалния статус на широк кръг от населението на страната ни. Това определя и нейните приоритети - проблемите във висшето образование; икономическото развитие и преодоляване на неравенството; националната сигурност в динамично променящата се среда на сигурност. Вярва, че със своя професионален опит може да допринесе за тяхното преодоляване, устойчивото развитие на страната ни,  повишаване на благосъстоянието, съхраняването на българския дух и традиции, за което има алтернатива в лицето на обединението в ляво!

„БСП - Обединена левица“ е с номер 28, а личната преференция на проф. Димитрова е 104!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
проф. д.н. Севдалина Димитрова БСП - Обединена Левица