Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Лясковец Общество

Подранил гроздобер: По-малко, но по-качествено грозде набраха в лозята на „Леге артис“ в Лясковец

  31.08.2024 12:46
Подранил гроздобер: По-малко, но по-качествено грозде набраха в лозята на „Леге артис“ в Лясковец

С три седмици, а някъде и месец, подрани гроздоберът в цялата страна тази година. Сушата и високите температури доведоха до по-ранно узряване на гроздето. Годината беше трудна, на места градушките напълно унищожиха реколтата, но там, където стихиите са пощадили лозовите масиви, се очаква добра реколта – по-малко, но пък по-качествено грозде.

На това се надява и Калин Върбанов от най-младата винарна в региона „Леге артис“. След две напълно провалени години, Гроздобер 2024 най-сетне дава отплата за целогодишния труд. Кампанията беше запечатана от експресивна фотосесия на Павел Граматиков, чиито кадри сякаш отпращат в някое романтично френско шато. Но зад красивите снимки всъщност стои много труд и доста провалени надежди.

Лозовият масив на „Леге артис“ в Лясковец е малък – 8 декара, и сравнително млад – от 3-4 години е в плододаване. През 2022 и 2023 г. градушки напълно унищожиха реколтата и реално истински гроздобер на масива се прави за първи път от три години.

Тази година две големи градушки удариха в региона, но пощадиха масива в Лясковец и „само“ 30% са пострадалите лози. Но пък в „Новите лозя“ на Арбанашкото плато, където участва и „Леге артис“, пораженията са на 100%. А там се очакваше първи гроздобер, тъй като лозите вече влизат в плододаваща възраст.

Ранният гроздобер в лозята на „Леге артис“ тази година приключи бързо. Калин не наема работници, с труда на семейството и приятели и с доста по-дълъг работен ден от обикновено, лозята бяха обрани за два дни и половина. Средният добив е около 800 – 1000 кг от декар в зависимост от сорта. „Леге артис“ отглежда мерло, сира и мускат за собственото си вино, като ще трябва и да купят още, след като се провали реколтата на новите лозя.

Очертават се по-високи изкупни цени на гроздето, което ще се отрази и на цените на дребно за домашните майстори, а вероятно и на виното като краен продукт. Пазарът това лято тръгва от 1 -1,20 лв. за червените сортове и 1,20 – 1,50 лв. за белите. Това е с около 20-25% над миналогодишните цени.

Надявам се на хубаво вино. Гроздето е по-малко като количество, но е с добро качество. Все още се правят анализи, но по-външни белези всичко изглежда наред, казва Калин Върбанов.

В скромната си 5-годишна история „Леге артис“ вече има много награди за виното, което прави. А голям интерес сред почитателите предизвиква „морското вино“, което отлежава на дъното на Черно море в специални амфори. Тази година морето си прибра последната партида, потопена край брега. Разви се едно явление, което местните наричат провеза – с огромни вълни и специфично завъртане на теченията, които са отнесли нашето вино. Но казват, че морето взема, но рано или късно връща, приема с чувство за хумор Калин и тази загуба. Която ни най-малко не го отказва да продължи с морския експеримент. Заложена е нова серия, която следят непрекъснато, засега си е на мястото и ще я извадят след около 4 седмици. Веднага ще се потопи и нова партида.

Елена Велкова, сн. Павел Граматиков


Ключови думи
гроздобер Lege Artis Калин Върбанов Горна Оряховица Лясковец