Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Административният съд потвърди, че смъртта на жената, разкъсана от кучета в Долна Оряховица, е трудова злополука

  07.08.2024 16:24
Административният съд потвърди, че смъртта на жената, разкъсана от кучета в Долна Оряховица, е трудова злополука

Административният съд във Велико Търново отхвърли жалбата на МБАЛ „Св. Иван Рилски” срещу постановление на директора на ТП на НОИ, с което смъртта на санитарката Мирослава, нападната от кучета в Долна Оряховица, е призната за трудова злополука.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок през ВАС. Ако върховните съдии го потвърдят, ще могат да се възобновят спрените дела в Горнооряховския съд, с които наследниците на санитарката искат половин милион лева обезщетение от Болницата.

Трагедията се случи на 30 март 2023 г. в покрайнините на Долна Оряховица. 40-годишната жена била на смяна в МБАЛ „Св. Иван Рилски” и трябвало да пътува с колата на своя колежка. По пътя обаче била нападната от няколко кучета, изпуснати от гледача им. Умряла от кръвозагуба, а смъртта и беше квалифицирана като трудова злополука, тъй като се е случила по пътя й към работното място.

Първоначално МБАЛ „Св. Иван Рилски” не оспори постановлението на НОИ. Междувременно обаче наследниците – малолетният син и родителите на загиналата жена, поискаха обезщетение. Започнаха преговори, които не доведоха до разбирателство и в ГОРС бяха пуснати два иска на обща стойност 500 000 лева – 200 хиляди за детето и 300 хиляди за майката и бащата.

Малко преди да тръгнат делата Болницата все пак възрази срещу издаденото постановление пред Административния съд, привеждайки доводи за процедурни нарушения. Жалбата обаче е отхвърлена и това дава възможност да тръгнат отново делата в ГОРС, ако не се стигне и до Върховния административен съд.


Ключови думи
разкъсана от кучета МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица