Понеделник, 01 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изграждане на приют за бездомни кучета

  28.06.2024 08:28
Община Горна Оряховица обяви поръчка за изграждане на приют за бездомни кучета

Община Горна Оряховица обяви обществена поръчка за изграждането на приют за безстопанствени кучета. Тя е за инженеринг – едновременно проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи. Прогнозната стойност на съоръжението е 420 000 лева. Крайният срок за подаване на оферти е 18 юли, а отварянето им е на 19 юли.

Изграждането на общински приют е важна стъпка към решаване на проблема с бездомните кучета, която беше отлагана много дълго време. Затова и първите стъпки на Николай Рашков и екипа му бяха да се задвижи както изграждането на кучкарник, така и да се вземат мерки за ограничаване на притока на нови безстопанствени кучета към улиците. За целта в Бюджет 2024 бяха предвидени 100 000 лева за старт на изграждането на приюта и още толкова за другите мерки. Определено строителството на кучкарника ще е по-лесната задача.

Приютът ще бъде с площ 6 дка. Намира се в Източната промишлена зона,  теренът е част от старите цветарници. Избраната локация беше подложена на обществено обсъждане, а изработването на техническия проект бе възложено след решение на Общински съвет от февруари тази година.

Предстои да бъде обособен терен за разполагане на 100 бр. клетки и помещения за обслужващ персонал, със застроена площ от 1000 кв.м. Теренът трябва да е опасан с вътрешна прозирна ограда с височина до 2,20 м.
Ще бъде изградена площадка с нехидроскопична и издръжлива настилка, с възможност за измиване, дезинфекциране и отводняване. Размерите на помещенията ще отговарят на изискванията на Закона за закрила на животните.
Предвидени са и помещения за посетители, картотека, санитарен възел, склад за храна, лекарства и консумативи, помещение за почистващи материали, както и за болни животни. Ще се изградят ел.-инсталации, външно осветление, ВиК, отопление и вентилация на помещения и други, изискващи се по нормативната уредба компоненти. Ще бъде обособена амбулатория от втора степен с помещения и основно оборудване, съгласно утвърдените стандарти.

На снимката е Рошко от Приюта в Павликени, който си търси дом.

Осиновяването на кучетата, прибрани в приюта, ще бъде изключителна важна част от справянето с проблема. Иначе те отново ще се окажат на улицата.


Ключови думи
кучкарник Горна Оряховица