Сряда, 03 Юли 2024
            
Горна Оряховица Други

Ремонтът на Спешна помощ в Горна Оряховица замръзна… може би в очакване на ново правителство

  30.06.2024 11:10
Ремонтът на Спешна помощ в Горна Оряховица замръзна… може би в очакване на ново правителство

Ремонтът на Спешната помощ в Горна Оряховица спря на финалната права и вече повече от месец по обекта не се работи. „На практика почти всичко вътре в помещенията е готово и можеше отдавна да сме се върнали в нашата база, но се появи проблем с тока”, разказват работещи в Спешното. В момента те са настанени в помещение на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, където им е твърде тясно, но май няма изгледи да се върнат скоро в ремонтираните си кабинети.

Няма проблем, просто строителните работи както навсякъде вървят бавно. Дори в Горна Оряховица са най-напреднали, коментира директорът на ЦСМП – Велико Търново д-р Веселка Стоянова. Заедно с това признава, че тя няма почти никаква информация за ремонтите, тъй като всичко се движи директно от Министерството на здравеопазването.

Оскъдната информация, която работещите в горнооряховския филиал са получили, е, че трябва да се отдели ел. захранването на помещенията на Спешното. За това обаче няма предвидени средства в проекта и трябва Министерството да осигури допълнително финансиране. Това по всичко личи, че ще стане от новото правителство, ако въобще бъде сформирано такова.

Проблемът възниква от това, че Спешното в Горна Оряховица е обособена част от МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Преди десетина години, здравен министър беше още Петър Москов, се заговори за проекта за обновяване на всички спешни центрове и филиалите им. Тогава Министерството поиска да му бъде прехвърлена собствеността върху базата на Спешното. ОбС извади имота от капитала на Болницата и го подари на държавата. Но и след това захранването с ток за двете структури остава неразделено, като с електромер се отчита потребеното от Спешното. Само че сега се оказва, че не може да се продължава така. Трябва да има напълно отделно захранване на Спешна помощ. Изграждането му едва ли е голям проблем, но засега въпросът си остава висящ. Иначе пък Спешна помощ вече си има генератор и става независима от спиранията на тока.

От коментара на Министерството на здравеопазването пък се разбира, че не е само токът причина да се бави приключването на ремонта.

„На практика изпълнението на ремонтните дейности на ФСМП Горна Оряховица са приключили. За изпълнение остава захранването на обекта с електроенергия.

Към момента не се пристъпва към въвеждане на обекта в експлоатация поради факта, че за строежа липсва строителен и авторски надзор, без които приключването е невъзможно.

В момента в МЗ се провежда процедура по избор на изпълнители за тези дейности и след приключване на процедурата и сключване на договори ще се пристъпи към финализиране на обекта.

С оглед на това не можем да се ангажираме със срок за окончателното приключване на обекта”, отговориха от Министерството на въпрос защо замря ремонтът.

За прословутия ремонт се говори близо 10 години. Началото му беше мъчително с няколко провалени опита да се избере изпълнител. В крайна сметка на 11 май 2023 г. се сключи договор с „Диел Трейд” ЕООД, като Спешното в Горна Оряховица върви със Спешното в Стражица. Общата стойност на проекта е 443 789 лева без ДДС, от които 234 669 лв. са за Горна Оряховица. Според договора ремонтът трябваше да завърши до края на ноември 2023 г. На практика той тогава започна. Дано поне да е вярна поговорката, че хубавите работи бавно стават.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ремонт Спешна помощ Горна Оряховица