Сряда, 03 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

Езиковата гимназия приключва учебната година с много добър успех, 7 отлични оценки от олимпиади и 47 ученици с международни езикови дипломи

  01.07.2024 11:12
Езиковата гимназия приключва учебната година с много добър успех, 7 отлични оценки от олимпиади и 47 ученици с международни езикови дипломи

С успех Много добър 5.28 приключва учебната 2023/2024 година във великотърновската  Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Според статистиката на електронния дневник 38 % от учениците във всички паралелки завършват с успех над 5.50. По време на учебния процес учителите са поставили близо 103 000 оценки. „Изпращаме изключително динамична и успешна година“, обобщи в последния учебен ден директорът на гимназията Смилена Тодорова.

Две лауреатски звания и 7 отлични оценки донесоха от национални олимпиади възпитаници на ПЕГ. Лауреатско звание и пет отлични оценки получиха ученички в националната олимпиада по испански език – Петя Узунова, Магдалена Бонева, Лили Бояджиева, Мария Иванова и Елена Иванова. Лауреат по немски е Ана Орманжиева. Знанията на Лили Бояджиева по история и цивилизации бяха оценени с 5.75, а с много добър 5.25 на Миглена Сариди.

70 от 127-те абитуриенти през тази учебна година завършиха гимназията с успех над 5.50. Много добър 5.23 е успехът на випуска дванадесетокласници от държавните зрелостни изпити. Шестима от 9-те пълни отличници на двете матури (задължителна и избираема) в региона са възпитаници на ПЕГ. По този показател гимназията е на първо място в областта. 23-ма от завършилите Випуск’2024 притежават испанска езикова диплома, 14 – немска, а 10 – френска.

През учебната година младежи и девойки извоюваха престижни отличия в различни регионални, национални и международни състезания и конкурси не само в сферата на науката, но и в изкуствата и спорта. Ученици пътуваха зад граница, за да се обучават, като например Вяра Демиркова във Франция. 12-класникът Цветомир Генков записа отлично представяне по време на третата Национална конференция за ученици, студенти и докторанти „Информационни технологии и автоматика“, девойките от хандбалния отбор на Езиковата гимназия станаха втори в страната на ученическите игри. Отличия в конкурси извоюваха и театралните състави на испанските и френските паралелки.

През учебната 2023/2024 ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ бе удостоена с наградата на община Велико Търново „Колектив на годината“.


Ключови думи
Езикова гимназия