Събота, 29 Юни 2024
            
Горна Оряховица Общество

Литературният феномен Веселина Кожухарова събра гости от Родопите, Плевен и Варна за представянето на последната си книга в Горна Оряховица

  26.06.2024 21:47
Литературният феномен Веселина Кожухарова събра гости от Родопите, Плевен и Варна за представянето на последната си книга в Горна Оряховица

Как пенсиониран учител по музика става един от най-четените български автори и заема място в Топ 10 на най-продаваните романи в родните книжарници? И то след като първата книга е излязла преди 3-4 години, а вече в процес на писане е осмата?! Тази загадка донякъде разбули Веселина Кожухарова, представяйки новия си роман „Кера“ в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Не казваме последния, защото след него вече има още няколко, които обаче не са стигнали до печат.

С „Кера“ Кожухарова стигна до Топ 10 на най-продавани книги на издателство „Хермес“, което публикува книгата. И нещо повече, романът е сред 8-те най-продавани художествени четива във веригата на книжарници „Хеликон“. Миналата седмица беше №2 сред българската художествена литература, сега е под №3. Преди месец Веселина Кожухарова беше поканена от „Хермес“ да бъде част от Пролетния фестивал на книгата в София. БТА пък я представи наравно със съвременния класик Владимир Зарев.

Как се случва това? Много хора говориха тази вечер в Галерията, хвалейки Веселина Кожухарова. Казаха се много добри думи и вероятно отговорът на загадката е в компилация от всички тях. Не на последно място обаче е това, което внушава самата Кожухарова в диалога със своите читатели – като на човек, владеещ словото, умеещ да борави с тънкия хумор и с много артистичност при това. Но няма как да е иначе, след като цял живот се е занимавала с изкуство, макар и повече с  музика, а не толкова с литература.

Общуването с хората е умение, вероятно вродено, а това е важен елемент от успеха. Гостите на представянето на книгата бяха от всички краища на страната. Сред тях са приятелки от Варна, с които са учили заедно за „музикални другарки“ (по думите на самата Веселина Кожухарова), съученици и ученици от Горна Оряховица, колеги от Първомайци, поети и писатели от Горна Оряховица, Павликени, Плевен, дори от Родопите.

При положение, че музиката е професията на Веселина Кожухарова, а словото се е отприщило на по-късен етап, няма как да не се получи една среща-микс на изкуствата. Вокална група „Севдана“ от Първомайци откри с две великолепни изпълнения (които, между другото, са по-въздействащи, когато групата е „цивилна“, а не в народни носии).

Секретарят на НЧ „Иван Вазов“ в Първомайци Теодора Миновска, която подготвя анотациите за всяка книга на Веселина Кожухарова, представи и „Кера“. Става ясно, че свързването на Кожухарова и Владимир Зарев в една статия има и друга причина, не само, че ги издава „Хермес“. Свързва ги например темата за богомилите, а и афинитетът към прескачащи през вековете повествования.

Последната книга на горнооряховчанката преплита две сюжетни линии, разделени от 9 века. Душата на богомилката Керана, която умира в манастир в земята на катарите, се връща в момиченцето Кера, родено в българските земи в началото на 20 век. От там започва повествованието, което най-просто бихме определили като разказ за жената, надмогваща всичко, жената - майка, любима, приятелка, страдалка, утешителка. Това е психологически роман с елементи на магическа реалност и в същото време с кинематографична точност при пречупването на сюжетните линии, каза Теодора Миновска.

Много хора взеха думата тази вечер. Първият беше Стефан Митев. Той ме направи писател, сподели Веселина Кожухарова и разказа как поетът, писател и музикант Стефан Митев – Бойса я накарал да запише една приказка, предавана в рода й от поколения. От там се отприщила една река, от която в момента се задава осма книга.

Иван Атанасов и Иван Антонов от Сдружение за духовност в Плевен споделиха своите мисли за книгите на Веселина. Лъчезар Селяшки – поет и преводач от Саточва, направи своя прочит на книгата. Поетът от Павликени Кънчо Великов отбеляза нещо важно – сладкият език на предците ни кара да харесваме книгите на Веселина.

Саксофонът на Евгени Иванов, изпълнил своите версии на „Я кажи ми, облаче ли бяло“ и „Една българска роза“ съвсем разчувства читателите на Веселина Кожухарова, някои от които, буквално със сълзи споделяха своите емоции от прочетеното.

Зам. кметът Петя Иванова поднесе своите и на кмета Николай Рашков пожелания за още много художествени постижения и книги, които да вдъхновяват. Подкрепата за културата е приоритет за ръководството на Общината, а подобни въздействащи срещи ни правят горди, че Горна Оряховица е град на таланти, каза Петя Иванова.

Съжалявам, че не доведох децата си на тази среща. Каквато и сила да имат електронните средства за комуникация, няма по-силна емоция от общуването с книгата. А когато е написана от майстор като вас, тя се превръща във водач в света на знанието. Благодаря ви, каза и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.

Павлинка Николова поздрави от името на хор „Славянско единство“, сред чиито хористи е Веселина Кожухарова. Галина Москова пожела още творчески успехи от името на Литературен клуб „Асен Разцветников“. С много емоция председателят на НЧ „Иван Вазов“ Мария Велева разказа за своето познанство с Веселина Кожухарова и загатна за книгите, които трябва да очакваме.

Самата авторка говори малко и прочете кратък откъс от началото на романа. Но пък стана ясно, че след „Кера“ ще има още истории – различни, но пък вероятно все така увлекателни.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Веселина Кожухарова Горна Оряховица