Сряда, 03 Юли 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Брат и сестра Ангелови станаха шампиони от първото Държавно по плажна борба

  01.07.2024 10:24
Брат и сестра Ангелови станаха шампиони от първото Държавно по плажна борба

Състезателите на „Локомотив” Илиян Ангелов и Анелия Ангелова спечелиха златни медали от първия шампионат по плажна борба, организиран в България.

Инициатор на първенството е международният съдия с олимпийска категория Димитър Чифудов. Той организира първенството в памет на дядо си, чиито имена носи. Димитър Чифудов старши се е борил на Олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. и в двата стила – класически и свободен.

Първенството се проведе на базата на НСА между Несебър и Равда с участието на над 100 състезатели от 19 клуба. Горнооряховският клуб по борба „Локомотив” участва с четирима състезатели, като и четиримата взеха медали. Най-добре се представиха брат и сестра Ангелови, които стигнаха до златото.

В кат. до 50 кг при момчета U15 Илиян Ангелов постигна три победи, за да грабне златото. Той се наложи последователно над Румен Ангелов от Долни Чифлик, Станислав Божинов от Сунгурларе и Симеон Евтимов от Шумен.

Сестра му Анелия стана шампион в кат. 45 кг момичета, след като победи за титлата Катерина Бояджиева от Велико Търново.

Също в групата на момчетата, но в кат. 55 кг, Йордан Папазов стана втори. Той направи три победи по пътя си към финала. Първо победи Мустафа Тахиров от Айтос, след това се наложи над Денислав Луков от Стара Загора, а на полуфинала отстрани Редван Тахиров от Айтос. На финала обаче отстъпи на Калоян Русев от Бургас и остана със сребърния медал.

В кат. 80 кг при мъжете Исмаил Помаков също стана сребърен медалист. Той започна с победа над Пресиян Михов от „Левски”, но после загуби от Октай Хасан от Айтос.

В долната категория при мъжете до 70 кг златото спечели световният шампион Радослав Великов.

Схватките бяха изгледани от величия в борбата като Александър Томов, Георги Мърков, Биньо Чифудов, първият български световен шампион по плажна борба Николай Станчев и много други.

Плажната борба тепърва навлиза в България, но вече е доста популярна по света. Дори след две години на Младежката олимпиада ще заеме мястото на класическия стил. От няколко години се провеждат европейски и световни първенства, има и ранкинг серии с турнири на различни места, които още повече популяризират спорта.

За нас е нещо ново и различно, но вярвам, че бързо ще намерим своето място и в плажната борба. Нашите състезатели се представиха много добре, бориха се отлично и се наредиха сред първите медалисти по плажна борба в България. Дано продължават все така и да стигнат до Младежката олимпиада след 2 години, коментира треньорът Николай Ганев.

Тази седмица отборът на СКБ „Локомотив” е на лагер в Кранево. След това за състезателите ще има кратка почивка преди отново да се подновят тренировките в залата по борба.


Ключови думи
плажна борба Локомотив Горна Оряховица