Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Христо Димов – Лучето спечели състезанието за домашен суджук

  08.06.2019 17:29
Христо Димов – Лучето спечели състезанието за домашен суджук

Христо Димов – Лучето спечели първото стъзенаие за домашен суджук, организирано в рамките на Празника на горнооряховския деликатес. Само четирима – двама мъже и две жени, се престрашиха да измерят майсторлъка. Пробите бяха оценявани от професионалисти – собствениците на „Боби” и „Родопа” Румяна Добрева и Христо Христов, както и представители на фирма „Стефанов”. Журито беше категорично в избора си – суджукът на Лучето е най-добър. Тайната е в месото – прави се от най-качественото говеждо месо с малко подправки, обясни майсторът. Той ползва рецептата на един от първите технолози бай Иван, който пък я имал от още по-стари майстори. Сега не му е времето да се прави суджук в домашни условия, защото е много топло и не съхне правилно, но специално за празника и състезанието Лучето направил една доза. Заедно с това Димов беше подготвил и специална изложба с архивни фотоси, извадени от неговата колекция, в която показва стари майстори суджукари, как се е празнувало на времето и как в по-ново време възникна Празника на суджука.
Вторият ден на Празника продължава с потоци от бира и всякакви мръвки на скарите. На сцената се изредиха таланти от всички горнооряховски школи, както и гости от побратимения укроински град Миргород. Освен много музика за публиката имаше и много кулинарни и забавни състезания. Дървени скулптури на място ваят майстори с щилки, а голям детски кът предлага всякакви заниямания за хлапетата.
От 18.00 ч. започва фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук.
 

 

 

 


Ключови думи
суджук Лучето
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати