Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Графичното наследство на Мария Вангелова представя най-новата изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

  04.10.2024 10:36
Графичното наследство на Мария Вангелова представя най-новата изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

60 творби, представящи част от графичното наследство на Мария Вангелова, са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Откриването събра в Галерията близки, приятели и колеги-творци, които по този начин почетоха паметта на художничката 10 години след смъртта й.

Идеята за тази изложба е отпреди 4-5 години, но първо ковидът, а след това и натовареността на Галерията все я отлагаха. Но може би сега е точното време, когато се навършват десет години откакто ни е напуснала, споделя дъщерята на художничката Даниела Вангелова.

Майка ми беше щастлив човек, защото цял живот се е занимавала с това, което обича и което умее да прави. Беше и много пунктуален човек, събираше и подреждаше всичко, затова имаме голямо наследство от нея, част от което е сега в тази зала. Но можем по-нататък да направим изложба и с живописното й наследство, разказа още Даниела Вангелова.

Мария Вангелова няма академично образование, но тук виждаме класическата графика, издигната до съвършенство и достойна за обучение на бъдещи графици, отбеляза уредникът на Галерията д-р Деница Александрова – Иванова. Самата тя график и преподавател във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ не скрива удивлението си от самоукия майстор на високия печат.

Майка ми не е учила в Университет, но пък се учеше много през цялото време – от практикуми, от колеги, от големите майстори. От нея съм запомнила един урок. Ако нещо не ти харесва, късай и хвърляй. Следващия път ще се получи по-добре, сподели Даниела Вангелова.

Мария Вангелова е родена в Горна Оряховица, но заради железничарската професия на баща си е израснала в Русе и в Добрич, където завършва класическа гимназия. Впоследствие се случва така, че отново се връща в родния си град. Започва работа в Локомотивно депо, после в Дома на транспортните работници, където рисува и плакатите за филмите. В „Здрава храна” вече е художник на щат. Работата й е свързана с правене на плакати, покани, лозунги и т.нат. Но в същото време е и много продуктивен художник. Открива графиката на един практикум през 1969 г.

През 1980 г. прави първата си самостоятелна графична изложба в Горна Оряховица. На следващата година изложбата е показана и в Благоевград. Част от тази колекция е подредена сега в Галерията. Работите са създадени в навечерието на големите чествания за 1300 години от основаването на България. Затова и патриотичната линия е много силна. Но в същото време присъстват и много лични и дори интимни търсения на автора. Като всичко е обединено от овладяната до съвършенство техника на класическия високия печат и литографията.

Животът е ежедневие. Но всяка нова творба ме приобщава към други светове – героични и силни, към образи – пречистени и значими. С тези думи Мария Вангелова открива изложбата си в Благоевград преди 43 години. И с тях откри сегашната изложба д-р Деница Александрова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Мария вангелова графика Художествена галерия "Недялко Каранешев" Горна Оряховица