Събота, 28 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Механизмът за връщане на отпаднали от образователната система във Великотърновска област деца работи успешно

  27.09.2024 17:13
Механизмът за връщане на отпаднали от образователната система във Великотърновска област деца работи успешно

Механизмът за връщане на отпаднали от образователната система във Великотърновска област деца работи успешно. Това стана ясно на свикано от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков заседание на Областния координационен център по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици. Срещата се проведе в Гербовата зала на Областна администрация и бе водена от заместник областния управител Иван Маринов. В нея участваха Юлия Мутафчиева - заместник областен управител, началникът на РУО инж. Розалия Личева, представители на ОД МВР, експерти от Дирекциите „Социално подпомагане“, Областна и Общинските администрации.

На срещата инж. Личева уточни, че приоритет в работата на Управлението в последните месеци е било проследяването и записването на ученици след завършен VII клас. Установено е, че след четвърто класиране 261 младежи не са подали заявления за записване в VIII клас.

„29 ученици са записани в ЧПГ „АК - Аркус“ - Велико Търново, поради което не участват в приема; 31 ученици са записани в Спортно училище „Георги Живков“ - Велико Търново, поради което също не са част от общия прием; 57 ученици са със СОП/хронични заболявания, като те са насочени към подходящите институции предварително; 66 ученици са били в самостоятелна форма на обучение и продължават да са в такава; 13 ученици са кандидатствали само за училища в други области; 18 ученици са заминали в чужбина; 44 ученици са останали на поправителни изпити; трима не са подали заявление за участие в приема“, обобщи началникът на РУО.

Ивелин Иванов – инспектор в ОД на МВР - Велико Търново, заяви, че Дирекцията има пълна готовност да съдейства на РУО и останалите институции по Механизма, при нужда. Допълни и че присъствието на полицаи при посещение на адрес дава много положителни резултати.

Общините и социалните дирекции отчетоха, че са работили нормално през летните месеци и ще продължат активно да си сътрудничат с останалите институции за връщане на децата в училищата и детските градини.

Инж. Личева отчете и че завърналите се от чужбина малчугани и младежи, записани в училищата в региона, са 90. Освен това има и 20 деца, които са дошли да учат в училищата в областта от други региони.

„Продължаваме да работим основно с децата в риск и техните родители, за да не се стига до тяхното отпадане от училищата и детските заведения“, категоричен бе директорът на РУО.


Ключови думи
тпадане от училище
Последни
Седмицата
Анкета