Събота, 28 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Областният управител призовава читалища, музеи и НПО-та от региона да станат част от Националната система „Живи човешки съкровища“

  27.09.2024 17:16
Областният управител призовава читалища, музеи и НПО-та от региона да станат част от Националната система „Живи човешки съкровища“
Процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2024-а година стартира Министерство на културата. По този повод областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков и неговият екип подготвиха писма с покана за участие в селекцията. Те са разпратени до всички народни читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство в региона.
Идеята на националната система е да опази нематериалното културно наследство, да съхрани знанията и уменията за културно изразяване и да ги предаде на бъдещите поколения.
Право на номинации имат изброените институции и НПО-та. Когато подготвят кандидатурите си, те трябва да покажат занаят, обичай или друг нематериален културен подход, който е уникален както за региона, така и за страната ни. Освен неговото описание, кандидатите трябва да попълнят и определени документи (Типов формуляр и посочените в него други материали). Всяка институция има право да предложи само една кандидатура на сесия.
Процедурата е разделена на два етапа – областен и национален. В първия номинациите се предават на Областна администрация – Велико Търново, като специална комисия ги селектира и изпраща само една кандидатура за втория – национален етап. От достигналите до него предложения се избират пет, като те всички се вписват в Националната представителна листа за съответната година.
Сред сферите, в които може да се кандидатства, са: „Традиционни обреди и празници“, „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци/Оръжейничество“, „Традиционно пеене и свирене/ Двугласно женско/мъжко фолклорно пеене“, „Традиционно разказване“, „Традиционно танцуване и детски игри“, „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци - Дървообработване и дърворезба“, „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци – килимарство“, „Знания и обичаи, отнасящи се до природата и вселената“.
Номинациите от правоимащите организации от област Велико Търново могат да се подават в деловодството на Областна администрация - Велико Търново в срок до 15 октомври 2024 година. Кандидатите могат да направят това и онлайн – на имейл адрес: [email protected].

Ключови думи
Живи човешки съкровища Ивайло Здравков
Последни
Седмицата
Анкета