Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Традиционни за горнооряховския регион носии представя Етнографският музей в Долна Оряховица

  03.09.2024 11:47
Традиционни за горнооряховския регион носии представя Етнографският музей  в Долна Оряховица

На 7 септември (събота), от 10.00 часа, в Етнографски музей Долна Оряховица ще бъде открита временна експозиция „Народни носии от горнооряховския край“. Изложбата е част от богатата празнична програма, посветена на 50-годишнината от обявяването на Долна Оряховица за град.

Куратор на изложбата е уредникът на долнооряховския музей Петър Георгиев, който от много години се занимава с традиционното облекло на българите. В експозицията ще бъдат включени съхранени народни облекла от Долна Оряховица, Писарево, Първомайци и други населени места от горнооряховски регион. Специално за празничния ден ще бъде експонирана възстановка на старинна сукманена носия – изключително характерна в бита на селата от региона. Посетителите ще могат да видят също така запазени женски и мъжки пояси, накити, престилки и момински кърпички с типични за този край бродерии.

В допълнение към празничната изложба ще бъде представена и избрана част от произведенията на участниците в музейната образователна програма „Семейни съботи“ през този сезон. 


Ключови думи
Етнографски музей - Долна Оряховица Петър Георгиев народни носии