Събота, 21 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

Анелия Тахрилова превърна Лясковец в столица на народната носия

  23.06.2024 13:33
Анелия Тахрилова превърна Лясковец в столица на народната носия

Своеобразна столица на народната носия бе днес Лясковец. За първи път в града се проведе фестивал на шевицата, наречен „Красотата на душата”. Името му е дадено от двигателя на проекта Анелия Тахрилова.

Преди 12 г. Тахрилова прави рязък завой по професионалния си път. Отказва се от търговията, с която се занимава към онзи момент, и се отдава на нещото, което най-много обича – шиенето.

Трамплинът е Карвинг фестивалът „Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”. За него Анелия ушива много дрехи за пенсионерски клубове, детски градини, училища. Първият й клиент след феста става великотърновският клуб „Валденс Победа”, с който работи и до днес.

На самата Тахрилова е трудно да отговори на въпроса колко носии е ушила досега. Дава си сметка, че им е загубила бройката, когато започва да подготвя днешния фестивал. За него опитала да събере в Лясковец участници, които да представят всяко едно от облеклата й. Надява се да не е пропуснала някого, още повече, че шие не само народни носии, но и костюми за театрални постановки, за балетни, бални рокли, ромски костюми…

Повечето народни носии са по нейни проекти. Моделите подготвя с цел изпълнителите, които й се доверяват, да са уникални на сцената. Не обичам конфекцията, е водещ принцип в работата на Анелия Тахрилова.

Очевидно е заложила на успешната формула – за тези 12 г. никога никъде не е публикувала платена реклама за дейността си, клиентите научават за сръчните й ръце един от друг. Дори лясковчани, които не се занимават с някакъв вид сценично изкуство и съответно не се движат в такива среди, не знаели, че шие костюми. По тези неведоми пътища нейни проекти стигат дори до Англия и САЩ.

С катаница на сцената посрещна днес участниците във феста и гостите си Анелия Тахрилова. Катаницата е символът на вечния живот, на безкрайността. Коренът на думата идва от светлина – символ на повече от 5 хил. години.

Сбъднах една мечта благодарение на вас. В началото не смеех да наричам носиите, които правя,  народни носии, наричах ги фолклорни, иновативни костюми. Благодаря на моя консултант Грета Коеджикова, която ме предпазва от кича. Вече смело мога да заявя, че изработвам народни носии, не скри емоцията си Анелия Тахрилова пред облеклите днес нейни костюми.

Благодарности получи и самата Анелия. Те бяха първо от кмета на Лясковец Васил Христов, който й благодари, че напомня кои са корените ни и че чрез шевицата препредава посланията на предците ни. Цветя Тахрилова получи и от председателя на НЧ „Напредък 1870” Васил Русев. Специален гост на феста бе и зам.-кметът Емилия Жилиева.

След което на сцената, въпреки жегата, се изля красотата на българската народна носия и музика.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Анелия Тахрилова народни носии
Последни
Седмицата
Анкета