Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Празнична служба, възстановка и курбан организират за Гергьовден в Долна Оряховица

  03.05.2024 10:49
Празнична служба, възстановка и курбан организират за Гергьовден в Долна Оряховица

За втора година Кметство Долна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица, читалище „Христо Козлев-1883“ и храм „Свети Георги“ в Долна Оряховица си подават ръка за организацията на мащабен празник за отбелязване на Гергьовден. В пресъздаването на обичаите ще участват самодейци от читалището и пенсионерски клуб „Надежда“ в града. Събитието поставя началото на поредица инициативи, посветени на 50-годишнината от обявяването на Долна Оряховица за град.

Началото на програмата е още на 5 май с вечерна литургия в храм „Свети Георги“. Празничният 6 май ще започне отново в долнооряховската църква с тържествена литургия, отслужена от предстоятеля на храма отец Созонт и отец Александър от храм „Света Богородица“. След приключване на службата ще започне литийно шествие от храма до Етнографския музей.

Празничната част в музея е с начало 11 часа, когато самодейците от читалището и пенсионерския клуб ще пресъздадат традиционни ритуали, свързани с обредността на Гергьовден. Участие в програмата ще вземат школата по народно пеене и клуба по народни танци при читалището и народният хор при клуба на пенсионера, както и гости от група за изворен фолклор при Клуб на туристите ветерани от Попово.

Специално за празника в Етнографския музей е възстановена една от основните атракции – Гергьовска люлка. За всички гости на събитието от 12:00 часа организаторите са предвидили освещаване и раздаване на празничен курбан, осигурен от Кметство Долна Оряховица.


Ключови думи
Гергьовде Етнографски музей - Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета