Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Запознаване с народната носия предлага тази събота Етнографският музей в Долна Оряховица

  20.08.2024 11:09
Запознаване с народната носия предлага тази събота Етнографският музей в Долна Оряховица

Последната Семейна събота за този сезон ще бъде посветена на традиционното българско облекло. Посетителите ще могат да се запознаят с етническото разнообразие на носиите, характерните цветове, материи и задължителни елементи.

Уредникът на музея Петър Георгиев ще представи характерното народно облекло за региона и принадлежността му спрямо различните пол, възраст или социален статус. В работните ателиета посетителите ще се запознаят с традиционната сукманена носия и тънкостите при скрояване и украса на сукмана. Под ръководството на уредника всеки желаещ ще може да участва в направата на носията, а след това в предварително подготвени на хартия модели да я оцвети и представи.
Всички произведения от творческите ателиета ще бъдат експонирани в специална изложба на Празника на Долна Оряховица – 7 септември.
Началото на „Семейната събота“ е в 10.00 часа с последното издание на  образователна игра „Музейна главоблъсканица“. В нея ще могат да се включат всички деца и да се състезават за музейните награди.  
Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.


Ключови думи
Семейни съботи Етнографски музей - Долна Оряховица