Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Тъкане на хоризонтален стан ще опитат посетителите в Семейната събота в Долна Оряховица на 17 август

  13.08.2024 11:49
Тъкане на хоризонтален стан ще опитат посетителите в Семейната събота в Долна Оряховица на 17 август

Предстоящата събота в Етнографски музей Долна Оряховица ще бъде посветена на още един занаят, датиращ от древността – тъкачество на стан. Посетителите ще могат да научат за неговата история, необходимите материали и умения за автентичното тъкане в домашни условия.

Предизвикателство за участниците в творческите ателиета ще бъде работата с истински хоризонтален стан. За всички желаещи ще бъдат осигурени и негови умалени модели, където посетителите ще могат изтъкат свои разноцветни произведения. За автентичността на процеса ще бъдат осигурени ръчно обагрени прежди от естествена вълна.
Гост обучител в Семейната събота на 17 август ще бъде майстор Ангел Милчев от Северозападна задруга на старите занаяти, който е специалист във всички дейности по обработка на вълната – пране, чепкане, предене, боядисване и тъкане.

Началото на фамилните занимания по традиция е в 10.00 часа със следващото издание на образователната игра „Музейна главоблъсканица“. В нея ще могат да се включат всички деца и да се състезават за музейните награди.  

Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.

 


Ключови думи
Семейни съботи Долна Оряховица