Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Музеят в Горна Оряховица кани доброволци за почистване на археологически находки

  16.07.2024 14:56
Музеят в Горна Оряховица кани доброволци за почистване на археологически находки

На 20 юли, от 10.00 до 17.00 часа, като част от програмата „Семейни съботи”, музейният екип кани желаещите посетители да се включат като доброволци в почистването на най-новите археологически находки.

Редовни разкопки през това лято се провеждат на обект „Средновековно селище и некропол в източното подградие на крепост Ряховец“, в продължение на три седмици през месеците юни–юли. Проучванията са вече към своя край като са разкрити гробове, ями и жилища от средновековието.

Общо откритите находки са над 50, сред които преобладават монети и множество керамични фрагменти от средновековната епоха. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване.

В знак на благодарност Исторически музей – Горна Оряховица ще предостави на доброволците безплатен вход за експозициите през целия ден! Освен това всеки участник ще има възможността да се срещне с представители на археологическия екип и да научи повече за проучванията и намерените предмети.

И тази събота точно в 10.00 часа най-малките посетители могат да се включат в новата музейна игра „Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи”.

 

 


Ключови думи
Музей Горна Оряховица Семейни съботи