Неделя, 08 Сеп 2024
            
Общество Павликени

В Павликени почистиха Паметника на загиналите във войните

  09.07.2024 15:38
В Павликени почистиха Паметника на загиналите във войните

В навечерието на празника на град Павликени беше извършено почистване, укрепване и хидрофобизиране на Паметника на загиналите във войните павликенци 1912 - 1918 г. и 1944 - 1945 г., който е на пл. "Свобода".

Средствата за тази дейност са допълнителен трансфер по бюджета на Община Павликени в размер на 3 358 лв., съгласно ПМС.

За извършване на дейността беше избран реставратор, вписан в Регистъра на Министерството на културата, съгласно Закона за културното наследство. Процедурата по нанасяне на хидрофобният препарат беше съобразена и с температура на въздуха.

Междувременно Община Павликени направи две предложения за ремонтни дейности на паметници - Паметника на загиналите във войните за освобождения на България и при изпълнение на служебния дълг, находящ се в Горна Липница, и Паметната плоча на героите от войните, находяща се в Дъскот. Областната комисия "Военни паметници" единодушно прие направените предложения, очаква се решението на Министерството на отбраната.

На територията на община Павликени има 25 военни паметника, включени в Областния регистър на военните паметници в област Велико Търново, съгласно Закона за военните паметници.


Ключови думи
Паметник на загиналите