Събота, 11 Май 2024
            
Горна Оряховица Култура

Ивайла и Симеон спечелиха място в българския отбор за Световния шампионат по сценични изкуства

  28.04.2024 08:15
Ивайла и Симеон спечелиха място в българския отбор за Световния шампионат по сценични изкуства

Двама таланти от школата на Аделина Колева ще представят България на Световния шампионат по сценични изкуства на F.I.P.A.S.S. (International Federation of Performers of the Scenic-Sporting Arts) през септември в Рим.

Ивайла Николова и Симеон Славев си спечелиха място в българския отбор на кастинг в София преди няколко дни. Той се организира за първи път в страната ни от представителя за България на Световния шампионат Дарияна Куманова.

Събитието предизвика огромен интерес. Желаещите да се явят на кастинг в категориите пеене, танци и балет, актьорско майсторство, инструменталисти или пълен пърформанс (включва поне две дисциплини едновременно) трябваше да подадат заявки предварително и одобрените се явиха пред международно жури, в което влизат както български изпълнители и продуценти, така и международно известни „ловци на таланти”. На кастинга в София се явиха и кандидати от съседни държави.

Финалистът от последното издание на „Гласът на България” Симеон Славев участва в кастинга по покана на Стефан Илчев, който е и част от журито. Ивайла Николова мина през предварителния подбор и също бе допусната до селектирането.

В I възрастова група (6-11 години) конкуренцията бе най-многобройна, но горнооряховското момиче се открои с изпълнението на Agnus Dei на Jotta A и намери място за финала в Италия.

Симеон в III група (16-18 години) се конкурираше отново с някои от останалите финалисти в „Гласът на България”. Той изпълни Anyone на Деми Ловато и също се класира за финалите в Рим.

Освен че ще се борят за лична победа в своите групи, те ще участват и в отборната битка, представяйки България.

Кастинги за Световния шампионат на F.I.P.A.S.S. се организират в 36 държави, сред които Аржентина, САЩ, Мексико, Бразилия, Италия, Северна Македония, Швеция, Гърция. По традиция освен от международното жури, в Рим участниците са наблюдавани и от световни продуценти, режисьори и сценаристи. Организаторите обещават, че освен авторитетните купа и медали на F.I.P.A.S.S., най-атрактивните таланти ще получат покана за мастър класове на световно известни артисти, стипендии за професионално обучение, както и конкретни оферти за работни ангажименти.

По време на кастингите Симеон и Ивайла направиха впечатление и на родни арт мениджъри. Снежана Кърнолска е поканила Симеон за конкурси в Казахстан и Беларус, а Ивайла има предложение за Малта.

Очаква ни лято с много работа, за да са в най-добрата си форма в началото на септември. А междувременно и двамата получиха покани за конкурси в чужбина, така че няма да имат време за дълга ваканция, коментира вокалният им педагог Аделина Колева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Аделина Колева Симеон Славев
Последни
Седмицата
Анкета