Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Симеон Славев ще пее на финала на „Бургас и морето”, вече върви онлайн гласуване на публиката

  04.07.2024 13:22
Симеон Славев ще пее на финала на „Бургас и морето”, вече върви онлайн гласуване на публиката

Песента „Булевард” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на авторитетния конкурс „Бургас и морето”. На 28 юли горнооряховският талант ще изпълни песента на живо в Летния театър на Бургас, а междувременно вече тече гласуване на публиката в сайта https://www.burgasimoreto.org/bg/songs. Следвайки линка може да подкрепите Симеон и екипа, който стои зад песента.

Всичко стана внезапно и буквално от днес за вчера, с присъщото си чувство за хумор разказва вокалният педагог Аделина Колева. Една вечер с нея се свързал Румен Николов – познат от съвместна работа по Детската Евровизия отпреди години. Неговият син – също Румен, искал да участва със своя песен на „Бургас и морето”. Текстът бил написан от Румен Николов – баща, музиката е на Артур Надосян, а аранжиментът е дело на Румен Руменов джуниър. И екипът искал песента да бъде изпълнена от Симеон Славев. Аделина се свързала със своя възпитаник някъде по нощите. Той харесал песента и казал да и след един ден разучаване, се озовали в София за запис.

Самият запис продължил повече от 12 часа, след което Аделина и Симеон казали, че искат нов. И всичко започнало отначало, докато се получи това, което двамата смятат, че подхожда най-добре на Симеон.

Песента била пусната за предварителния кръг на конкурса, където комисия отсява десетте най-добри. Комисията е повече от авторитетна – певицата Тони Димитрова, композиторите Стефан Диомов и Руслан Карагьозов, зам.-кметът „Култура и вероизповедания“ Диана Саватева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководителят на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ в Софийския университет и заместник-директор на Филиала в гр. Бургас д-р Адриан Георгиев, общинският съветник и част от комисията по култура към Общински съвет Бургас Веселин Пренеров, поетесата Яна Вълчева, фронтменът на група „Горещ пясък“ Светослав Михайлов и директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

Десетте избрани песни ще бъдат изпълнени на живо в Летния театър със съпровод на оркестър, а жури и публика ще изберат своите фаворити. Трите песни, взели първите места, получават и парична премия, която се разделя между екипа, направил парчето.

Изслушах всички десет песни и на Симеон няма да му е лесно. Има доста интересни неща и ще падне здрава битка, коментира Аделина Колева.

Песента, с която се явява Симеон Славев, е поп с лек намек за българска естрада. Текстът е за емблематичен булевард, скъп на всички бургазлии.

Хубаво е, че „Бургас и морето” се запази през годините, а запази и стила си. Надявам се, че и в България най-сетне ще започнат да дават път и на по-млади автори и изпълнители, казва още Аделина Колева.

За Симеон участието в „Бургас и морето” ще е предизвикателство и заради ученическите му ангажименти. На 6 юли той лети за Барселона по проект на „Еразъм” от училище. Връща се на 27 юли, за да се включи в генералната репетиция.

През август младият изпълнител също няма да се радва на ваканцията си, защото трябва да се готви за Световното музикално първенство в Италия, където ще участва с другия талант на горнооряховската школа Ивайла Николова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Симеон Славев Горна Оряховица Аделина Колева
Последни
Седмицата
Анкета