Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Жалба на Болницата срещу решение на НОИ спира делата за обезщетение на наследниците на убитата от кучета санитарка в Горна Оряховица

  11.03.2024 14:09
Жалба на Болницата срещу решение на НОИ спира делата за обезщетение на наследниците на убитата от кучета санитарка в Горна Оряховица

Районният съд в Горна Оряховица спря първото дело за обезщетение, заведено от наследниците на убитата от глутница кучета санитарка Мирослава Стоянова. Причината е, че новите адвокати на Болницата, срещу която са делата, са пуснали жалба в Административен съд Велико Търново срещу решението на НОИ, с което инцидентът е признат за трудова злополука.

Трагедията се случи в Долна Оряховица преди почти година. На път за работа 40-годишната Мирослава е нападната и убита от няколко кучета, изтървани от гледача им. Случаят бе признат за трудова злополука и МБАЛ „Св. Иван Рилски” не обжалва решението на НОИ.

Започнаха преговори с наследниците – синът и родителите на санитарката, за обезщетение. По казусът се произнесе и Общинският съвет, който позволи на здравното заведение да се договори за споразумение до 300 000 лева. Това предложение не бе прието и в Горнооряховският съд бяха заведени два иска на обща стойност 500 000 лева.

Делата трябваше да започнат през февруари, но бяха отложени заради заболяване на юриста на Болницата. Днес трябваше да се гледа първото от отложените дела, но се оказа, че има изненадваща промяна.

МБАЛ „Св. Иван Рилски” вече ще се представлява от адвокатска кантора „Токмакчиев и Кирчев”. Новите адвокати са се възползвали от възможността при промяна на обстоятелствата да оспорят решението на НОИ за трудова злополука в едногодишен срок и в Административен съд Велико Търново вече има образувано производство. Докато то не приключи, не могат да продължат делата за обезщетение, които почиват върху решението, че инцидентът е трудова злополука.


Ключови думи
обезщетение съд Горна Оряховица кучета