Събота, 04 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Наредбата за 10-те хиляди за трето дете в Горна Оряховица мина на първо четене, но с важна поправка от съветниците

  25.04.2024 13:46
Наредбата за 10-те хиляди за трето дете в Горна Оряховица мина на първо четене, но с важна поправка от съветниците

Общинските съветници, и то от управляващото мнозинство, се опънаха на администрацията и направиха важна промяна в Наредбата за подпомагане на новородени и осиновени деца в Горнооряховска община, която е чакана с особен интерес заради обещаната премия от 10 000 лева за трето дете в семейство. Точно за въпросните 10 000 лева е корекцията, направена при внасяне на Наредбата на сесия.

В проекта, предложен от администрацията, е предвидено парите да се дадат на два транша. Първите пет хиляди лева веднага след като кандидатстващите родители получат одобрение, а следващата половина да я получат, след като запишат детето в първата задължителна степен за обучение. Този вариант е бил остро критикуван първо в комисията по местно самоуправление, чийто председател е Йордан Байчев,  и заради тази точка комисията не подкрепя Наредбата. В бюджетната комисия също не харесват предложението на администрацията, но там председателят на комисията Милен Маринов прави предложение за промяна в Наредбата. Неговото предложение е да се изплати цялата субсидия от 10 000 лева веднага след раждането на детето. Това предложение първо бе гласувано и на сесия и с него Наредбата мина на първо четене. Принципно несъгласие с тази наредба, изрази само Петър Гайдаров от СДС. За мен всяко дете без значение кое по ред, е еднакво ценно. Вярвам, че семейните ценности са по важни от парите. Това предложение може да стои добре като идея и PR, но раздаването на обществени средства по този начин няма да доведе до търсения ефект, обясни защо гласува "въздържал се" той.

Като добро решение определи Деница Цветанова събирането в една наредба на стария правилник за подпомагане на новородено и новата идея за особен бонус за трето дете. Има дребни пропуски, които ще се отстранят между двете четения, смята тя, подчертавайки обаче, че не е редно съветниците да разбират, че проектът за правилник е станал проект за наредба в последния момент.

Второто четене на Наредбата трябва да е след месец. Междувременно всеки може да се запознае с нея на сайта на Общината и да направи предложения. След като мине и на второ четене, тя ще влезе в сила и ще могат да се подават заявления за подпомагане.


Ключови думи
Наредба трето дете 10 000 лева Горна Оряховица