Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Великотърновският театър и студенти от ВТУ участват в националния проект „Плакатът работи“

  19.10.2023 13:29
Великотърновският театър и студенти от ВТУ участват в националния проект „Плакатът работи“

Великотърновският театър и студенти по графичен дизайн от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ участват в националния проект „Плакатът работи“. Инициативата е на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград и се финансира по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Проектът стартира през октомври и ще се реализира в продължение на година.

След специална селекция за участие в конкурса са избрани четири културни института и общо 12 студенти от четири висши училища, които са разположени в четири български града. Младите художници изучават специалностите “Плакат и визуална комуникация”, „Графичен дизайн и реклама“, „Графичен дизайн и визуална комуникация“ и ще трябва да изработят общо 24 сценични плаката за премиерни спектакли в избраните театри във Велико Търново, София, Пловдив и Бургас.

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще предостави възможност на студентите от ВТУ да присъстват на репетициите на своите нови заглавия. Те ще имат директна връзка с режисьора и актьорите и през цялото време ще работят в пряк досег с театъра като истински театрални плакатисти. На финала дебютантите ще трябва да представят свой художествен продукт под формата на плакат за спектакъла.

Преслава Тодорова, Силвия Николова и Георги Бумбаров са тримата студенти от катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ при ВТУ с ръководител доц. д-р Красимира Друмева, които ще участват в проекта „Плакатът работи“. Преслава и Силвия са четвъртокурсници и са сред призьорите в конкурса за плакат, който се проведе по идея на великотърновския театър през миналата година. Силвия Николова вече е автор на три от сценичните плакати на МДТ – за спектаклите „Пипи Дългото чорапче“, „Стъклената менажерия“ и „Слуга на двама господари“. По дизайн на Преслава Тодорова е изработена новата бланка за билет на театъра в старата столица.

Театър „Българска армия“ в София, Куклен театър - Пловдив, Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас и домакините от ОДТ „Апостол Карамитев“ в Димитровград са другите културни институции, които ще участват проекта. Те ще си сътрудничат със студенти от Художествената академия в София и нейния филиал в Бургас, както и от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Дейностите по проекта ще стартират с виртуална среща на дебютантите с Димитър Трайчев – едно от значимите имена в графичния дизайн и сценичния плакат в България. Той ще им даде първоначални насоки преди живия досег с театъра и постановката. На по-късен етап студентите ще участват в уъркшоп, който ще се проведе в галерията в Димитровград. Тогава те ще могат да се докоснат до богатата колекция от близо 1300 сценични плакати от български и чужди автори от 29 страни по света, която е част от фонда на галерията. Тази сбирка се допълва периодично със съдействието на отделни художници и на Международното триенале на сценичния плакат в София.

Всички 24 авторски сценични плакати, които ще създадат 12-те студенти в рамките на проекта, ще се отпечатат върху винил. Творбите ще бъдат представени в пет изложби, а домакин на една от тях ще бъде великотърновският театър.

 


Ключови думи
Плакатът работи ВТУ театър
Последни
Седмицата
Анкета