Вторник, 21 Nov 2023
            
Горна Оряховица Общество

Голям е интересът към втората програма за подмяна на старите печки в Горна Оряховица, удължават срокът за анкетите до 30 август

  22.08.2023 13:56
Голям е интересът към втората програма за подмяна на старите печки в Горна Оряховица, удължават срокът за анкетите до 30 август

Предварителното проучване, което е етап от новата програма за подобряване на въздуха в Горна Оряховица чрез подмяна на старите печки с нови източници на отопление, предизвиква голям интерес в цялата община. Попълването на анкетите се удължава до 30 август, като след това до октомври ще бъде изготвено проектно предложение, с което Общината ще кандидатства за финансиране.

Условията за включване в проекта и етапите, през които ще се мине, бяха представени от екипа на фирма „Еко ЛогистикА”, която прави предварителното проучване и ще подготви проекта, кметът на Общината инж. Добромир Добрев и Надя Даракчиева от отдел „Екология”.

Първото уточнение е, че става въпрос за различен проект от този, по който в момента се подменят печки на твърдо гориво с пелетни камини, газови котли и климатици. Работата по първата програма продължава. Заедно с това започва подготовка по втората, в която право да участие имат вече не само жителите на общинския център, но и на всички останали селища в общината.

Новата програма е насочена към 21 общини в страната, за които е установено, че имат нарушено качество на атмосферния въздух. Община Горна Оряховица може да получи до 19 милиона лева, за да коригира проблемите с въздуха, чрез ограничаване на отоплението с твърдо гориво – дърва и въглища.

В програмата могат да се включат както физически, така и юридически лица, които са собственици или съсобственици на жилища в регулацията на 14-те селища на общината.

Те трябва да се отопляват на твърдо гориво и единственото им самоучастие в проекта е да предадат старите си печки за рециклиране. Всичко останало е безплатно.

Възможностите за нови уреди са климатици, термопомпени системи и камини на пелети.

За тези групи няма изискване към доходите на участниците.

Такова изискване има към желаещите да изградят домашен фотоволтаик. Право на това ще имат домакинства, които получават помощи за отопление през последния отоплителен сезон. От екипа на фирмата подчертават, че става въпрос не просто да имат право, а да са кандидатствали и да са одобрени за такива помощи.

Програмата осигурява безплатен демонтаж на старата печка, доставка и монтаж на новия уред, както и гаранционна поддръжка.

Изискването е участниците в проекта да не се връщат към старото отопление поне 3 години.

Програмата има дълъг период за реализация и трябва да приключи до 2027 г. В момента е на първи етап – анкетно проучване.

Попълват се анкети от заинтересованите, които уточняват с какво биха желали да се отопляват в бъдеще. На база на тези анкети ще се изработи проектното предложение на Общината, което трябва да бъде подадено до края на октомври. В него ще се кандидатства за определена сума, изчислена на базата на желанията на хората.

След обработка на анкетите, ще се направи пазарно проучване за цената на желаните уреди, което също ще послужи за изработката на проектното предложение.

Едва след като бъде одобрено то, ще започне събиране на заявления от хората, искащи да участват в програмата. На този етап ще има и посещения на място от технически екипи, които ще дават съвети за конкретните нужди на кандидатстващите.

След това вече ще се подписват договори и ще се пристъпи към изпълнение на демонтажа и монтажа на новите уреди.

Участието в програмата е отворено за всички жители на общината с печки на твърдо гориво, но си има и някои ограничения.

Не могат да участват граждани, които имат задължения към общинския бюджет. По тази причина отпаднаха десетки при кандидатстването по първата програма.

Не могат да кандидатстват и хора, които са одобрени по първата програма за подмяна на старите печки и са получили нови климатици или камини, или пък са се отказали от участие.

Попълването на анкетите, което върви в момента, не е задължително условие и хората могат да подадат заявление за участие и в следващия етап. Но е желателно, за да направи по-точно проектното предложение. Затова е добре колкото се може повече хора да отделят десетина минути и да попълнят анкетата. Това може да стане онлайн – много по-удобен вариант за самите попълващи, а и за обработка. Това става на следния линк https://forms.office.com/r/zd6XHiYVAA. Формата ще е достъпна до 30 август.

Анкетата може да се попълни и на място в Туристическия център на Общината или в Кметствата на населените места.

Всякакви въпроси по анкетите и въобще за проекта могат да се задават на 0882 57 99 08 от 9 до 17 часа в работен ден.


Ключови думи
За по-чист въздух Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета