Сряда, 16 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица получи като подарък бюст на Васил Левски, създаден по проект „Алея на възрожденците“

  14.10.2024 15:38
Община Горна Оряховица получи като подарък бюст на Васил Левски, създаден по проект „Алея на възрожденците“

Бюст на Апостола на свободата Васил Левски дариха на Община Горна Оряховица от сдружение „Движение на просветителите“. Бюстът е дело на младия тревненски скулптор Никола Анастасов и е изработен в рамките на проект „Алея на възрожденците“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Създаването на скулптури на видни български възрожденци и будители предвижда проектът. Паралелно с процеса на тяхното изработване са били организирани и творчески работилници за ученици в начален етап на обучение.
8 бюста ще образуват своеобразна алея с образите на български възрожденски герои. Тя ще се оформи като постоянна експозиция в сградата на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.
Преди това 8-те скулптори ще бъдат показани в изложби в старата столица и в Горна Оряховица.
Експозицията в горнооряховската Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде подредена на 30 октомври, в навечерието на Деня на българските будители.
По време на среща в сградата на Общината, към кмета Николай Рашков и зам.-кмета Петя Иванова бе отправена покана лично да открият изложбата.
На срещата присъстваха представителите на „Движение на просветителите“  Стефан Стефанов, Мартин Карагеоргиев и Василена Комитова.
Оживлението в културния и обществен живот на Горна Оряховица и отношението на кметския екип към тази сфера се забелязва и за това трябва да се говори, категорични бяха те.
Художник-педагогът Василена Комитова подари на кмета Рашков една от 36-те пощенски марки от лимитирана серия, издадена, съвместно с Български пощи, по повод 200 години от създаването на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон.
Чрез своята дейност, от „Движение на просветителите“ изразяват любовта си към страната и прекрасните български градове като Горна Оряховица – място с богата история, център на култура, изкуство и духовност. Това коментираха участниците в проекта „Алея на възрожденците“. Преди настоящото начинание, екипът успешно реализира и други национално значими проекти, като „Светият път в картини“.
Кметът Николай Рашков благодари за цялостната дейност на творците, за високата им оценка към неговия екип, както и за направеното дарение.
Бюстът на Апостола ще бъде поставен на видно място в сградата на горнооряховската общинска администрация. 
Общинското ръководство винаги се стреми да подкрепя родолюбивите и полезни начинания, още повече, когато имат отношение и към израстването на младежите, коментира кметът Рашков.


Ключови думи
Алея на възрожденците Горна Оряховица