Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Гергьовденски обичаи оживяват в Етнографския музей в Долна Оряховица

  03.05.2023 12:19
Гергьовденски обичаи оживяват в Етнографския музей в Долна Оряховица

На 6 май Етнографският музей в Долна Оряховица кани своите посетители на празнична възстановка, наречена „Гергьовска люлка“. Програмата е организирана от музея в партньорство с Община Горна Оряховица, храм „Свети Георги“ в Долна Оряховица и кметството на града. В пресъздаването на обичаите ще участват самодейци от читалище „Христо Козлев-1883“ и пенсионерски клуб „Надежда“ в Долна Оряховица.

Началото на празничното събитие е от 8:00 часа на 6 май в долнооряховската църква „Свети Георги“, където ще бъде отслужена тържествена литургия от предстоятеля на храма отец Созонт и отец Александър от храм „Света Богородица“. След приключване на службата ще започне литийно шествие от храма до Етнографския музей.

Празничната част в музея е с начало 11:30 часа, когато самодейците от читалището и пенсионерския клуб ще пресъздадат традиционни ритуали, свързани с обредността на Гергьовден. В ролята на домакинята ще влезе дългогодишната актриса от местния театрален състав Йорданка Тихчева, а на неин съпруг – Румен Талев.

В стари времена в Долна Оряховица денят се е чествал в местността Границата, където се е събирало цялото население и са празнували шумно. По традиция на Гергьовден се пазаряли овчарите, които след празника се оттегляли със стадата към кошарите в покрайнините на тогавашното село. Според друг от старите обреди на Гергьовден младите булки събували дебелите зимни чорапи и започвали да ходят боси. От тогава датира и израза „Стъпи, булка, на зелено“.

За посетителите в Етнографски музей е направена една от основните празнични атракции – Гергьовска люлка, вързана на зелено дърво. За гостите на събитието от 12:00 часа организаторите са предвидили освещаване и раздаване на празничен курбан, осигурен с дарението на семейство Минка и Райчо Димитрови от село Студена, Свиленградско, както и със съдействието на Община Горна Оряховица и Кметство Долна Оряховица.


Ключови думи
Етнографски музей - Долна Оряховица Гергьовден
Последни
Седмицата
Анкета