Четвъртък, 26 Май 2022
            
Горна Оряховица Икономика

В Горна Оряховица няма да вдигат данъците, въпреки ценовата криза

  27.11.2021 07:00
В Горна Оряховица няма да вдигат данъците, въпреки ценовата криза

Резкият скок на цените на енергийните ресурси в голяма степен засяга и общините, въпреки че техните проблеми остават на заден план досега. Повече се говори за фирмите, социалнослабите и най-общо за битовите потребители, които са потърпевши от вдигането на цените. Само че пробойните, които ще се отворят в местните бюджети, ще рефлектират пряко върху всички жители на съответните селища. Дали ще вдигат данъци, или ще свиват разходи, общините ще реагират на инфлационната вълна, която се надига в последните месеци, по начин, който ще ощети техните граждани. Общинските ръководства се надяват на държавна помощ, но дали и кога ще я получат зависи от това ще имаме ли въобще правителство. Пък и дори да има подкрепа от държавата, тя няма откъде да дойде, освен от приходите, събирани пак от гражданите. Та, в крайна сметка, каквото и да стане, все ще е бъркане от единия джоб, за да се закърпи положението в другия.

Община Горна Оряховица избра пътя да не вдига местните данъци и такси, а да търси пътища за свиване на разходите или поне за тяхното оптимизиране. В съседната община Велико Търново се коментира другия подход – повишаване на местните налози. Финансистите имат много за и против и двата начина за реагиране на кризата. Гражданите естествено искат със старите данъци да получават още повече услуги.

В период на криза е безсмислено да увеличаваме местните данъци и такси. Всички хора и фирми са притеснени, най-много да не можем да съберем и това, което сега получаваме. Пък и въобще не можем да си позволим такова увеличение, което да компенсира реално скочилите ни разходи, коментира кметът инж. Добромир Добрев. Ще се сформират групи в Общинския съвет и Общината, които да търсят начини за намаляване на разходите. Със сигурност ще се наложат икономии. Не планираме общоградско посрещане на Нова година например, каза още кметът. Увеличаването на собствените приходи като се повиши събираемостта на сега заложените данъци и такси е приоритет от години и напоследък има ефект от взетите мерки срещу нередовните платци.

Така че през 2022 г. горнооряховчани ще дължат на местната хазна същото, което и тази година. Но в същото време икономическата криза няма как да не се отрази на дейностите, финансирани от Общината. Докато не се конституира нов Парламент и да се направи бюджет не може да се каже доколко държавната субсидия ще компенсира дупките, отворени от инфлацията в местните бюджети. При положение, че общините влизат в новата година без нов бюджет, това означава, че ще разполагат за януари с 1/12 от миналогодишния. През януари обаче ще дойдат новите сметки за ток и газ, които са в пъти по-високи. Така че още в първия месец на годината общинските бюджети ще са направо взривени. Това не би било толкова драматично, ако има някаква ясна програма как да се преодолее кризата. Засега обаче всичко е само надежди, че преговарящите политически формации ще съумеят не само да направят правителство, но и да закърпят дупките по различните фронтове в близките два-три месеца.

Големият проблем за Горнооряховска община, а и за всяка друга всъщност, в началото на следващата година ще са енергийните разходи. Досега Община Горна Оряховица има по около 600 000 лева сметки за ток годишно. Големият разход в това перо е уличното осветление, по-малко е енергийното потребление на отделните общински звена. По вече изтеклия договор с търговеца на Енерго Про Общината плащаше тока по 97 лева за мегаватчас. Нов договор няма, защото процедурата за избор на доставчик бе прекратена, след като кандидатите поискаха близо 400 лева на мегаватчас. Предстои Общината да мине на Доставчик от последна инстанция и да плаща около и дори над 300 лева за мегаватчас. Според енергийните експерти цените ще паднат, но никога няма да се върнат на старото положение, а ще се укротят около 200 лева на мегават. Което е хубаво спрямо исканите 400 лева от търговците, но си е двойно спрямо плащаното досега.

Така че отсега Общината трябва да избира как да компенсира скока от 600 хиляди на 1,2 милиона лева за ток. Поскъпна много и природният газ, а Общината е голям потребител и всъщност цялата инфлационна вълна засяга и общинските дейности.

Повишаването на местните приходи чрез вдигане на ставките е със спорен ефект. Най-големият общински налог е такса смет. Приходите могат да се ползват само за дейностите по почистване, сметосъбиране и депониране на отпадъците, така че няма как с тези пари да се компенсира повишението на тока. Данъците за сградите и колите са приходите, на които общините могат да разчитат за някакви други дейности. Но те са по около милион лева годишно. Трябва да се вдигнат двойно, за да се компенсира инфлацията, но едва ли някой данъкоплатец ще се съгласи на такова шоково повишаване.

Всъщност и преди  кризата с горивата местните приходи не са достатъчни да обезпечат общинските дейности във вида, в който ги искат гражданите. В Горна Оряховица всички местни данъци и такси са около 7 милиона лева. Близо 40% са за сметопочистване, сметоизвозване и прочие дейности по чистотата и поддържането на обществените пространства. С другата част трябва да се кърпят улици, да се поддържа уличното осветление, да се подкрепя спорта, културата и въобще да се прави всичко, което гражданите очакват от Общината си.

Накратко казано, изборът на Община Горна Оряховица засега е да не се вдигат местните данъци и такси, но да се търсят начини за намаляване на разходите. Което ще рече, че идва време за сериозни икономии. Много е вероятно уличното осветление да бъде редуцирано, спортната зала да не е толкова топла и достъпна и въобще да се премине към рязко затягане на общинските разходи. Колко дълго ще продължи стагнацията на световната икономика и дали новото правителство ще намери начин да свали малко от тежестите, паднали върху общините, тепърва ще видим. То първо всъщност ще е хубаво да видим правителство, което има хоризонт на действие повече от два месеца. Но в навечерието на Коледа сме. Време е за чудеса…

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
местни данъци Горна Оряховица 2022
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати