Събота, 12 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Млади майстори продължават семейни традиции и показват умения на празника на маджуна в Стрелец

  12.10.2024 19:55
Млади майстори продължават семейни традиции и показват умения на празника на маджуна в Стрелец

Нетрадиционни видове сладка и ястия с маджун и петмез опитаха гостите на деветото издание на Празника на захарната метла и маджуна в Стрелец. Той се организира от Кметство Стрелец, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клубът на пенсионера „Нов век“ в селото.
Гостите бяха посрещнати с добре дошли от секретаря на читалището Марияна Сергева, която припомни как е започнало всичко. Тя благодари на бившия председател на читалището Йордан Данков, който пръв донася семената на захарната метла в селото, след дългото време, в които е била забравена. Негова е и идеята за осъществяването на Празника.
Благодаря, че не се уплашихте от лошото време и дойдохте, за да видите и опитате частица от нашия труд. Благодаря на всички, които отдадоха сърце и душа в името на празника, а на всички гости, че са част от днешния ден. Надявам се догодина да се видим отново по същото време, на същото място, обърна се към домакини и гости кметът на селото Николета Ганадолска.
Днес отдаваме значимото на тези, които поставиха началото на празника на захарната метла и маджуна – единствен в България. Той се е превърнал в светъл щрих на настъпващата есен и е част от колоритното настроение на жителите и гостите на Стрелец. Съхранявайте традициите на родното си място и нека празникът да има още много издания, поздрави присъстващите от името на кмета на Общината Николай Рашков заместник-кметът инж. Анелия Христова.
Пожелавам ви здраве и сили, за да пазите духа на селото и на вашите предци и да ги предавате на вашите деца и внуци. И макар Стрелец да е малко населено място, то е прочуто в цяла България именно с този празник и с производството на маджун от захарна метла. Вече и пътят към селото е хубав и въздухът е прекрасен, затова идвайте в Стрелец и изпълвайте селото с живот, обърна се към присъстващите на празника Председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.
Водосвет за здраве на жителите и гостите на селото отслужиха отец Василий и отец Димитър.
В центъра на Стрелец бяха подредени щандове, на които бяха изложени различни блюда, видове сладка, маджун, петмез, както и десерти, приготвени с участието на маджуна.
Освен традиционния маджун от захарна метла, гостите опитаха и от дини, пъпеши, захарно цвекло, грозде.
Имаше още сладка от смокини, круши, праскови, ябълки, ягоди, вишни, розови листенца, дюли, боровинки, шипки, люти чушки, че дори и от чери домати с орехчета.
За втора година младият Борислав Христов от Първомайци демонстрира майсторлъка си във варенето на маджун от захарна метла. Прави го по автентична рецепта на своята баба, а метлата за маджуна си отглежда сам.
Стела Димитрова от с. Климентово, община Полски Тръмбеш пък показа на гостите как се вари маджун от захарна метла и ги почерпи с качамак и с печена тиква, подсладени с маджун. Младата дама беше приготвила и различни билкови извлеци с мед, както и домашни билкови оцети от бъз, от живовляк и от босилек.
Нелеката задача да оценят всички тези сладки изкушения се падна на заместник-кмета инж. Анелия Христова и на председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов. Двамата бяха доста затруднена в определянето на наградите.
За автентично ястие – качамак с маджун журито присъди награда на Стела Димитрова от с. Климентово. Тя спечели и специалната награда на журито за цялостното си представяне. За най-иновативно и креативно ястие отличието получиха дамите от Клуба на пенсионера „Янтра 96“ с. Писарево, които се представиха с баница с ябълки, орехи, стафиди и маджун, маджун от дини, и халва от маджун. Наградата за най-красив щанд отиде при самодейките от НЧ „Градина – Върбица – 1894“ и Клуба на пенсионера „Сребърна върбица“ с. Върбица. Те спечелиха журито и със сладкото от розови листа и от чери доматчета с орехи.
За приготвените микс от сладкиши, маджун от дини и ябълков пай, журито присъди наградата за синтез между креативност и традиция на домакините от НЧ „Заря 1900“ с. Стрелец. За най-нетрадиционно ястие бе отличен Недялко Димов, който спечели присъстващите със своите палачинки с различни видове сладка. Майстор на захарната метла и маджуна стана младият Борислав Христов от Първомайци. Той бе отличени и като най-млад пазител на традициите. Наградата за най-добре приготвен маджун, желе, конфитюр и др. получи Снежана Златарска от Стрелец. Тя бе отличена за направените от нея маджун, маджунена каша и мастакулки с маджун.
Освен на кулинарните изкушения, гостите на празника имаха възможността да се насладят и на фолклорна програма с участието на изпълнители и състави от общините Горна Оряховица, Лясковец и Павликени.


Ключови думи
Празник на захарната метла и маджуна Стрелец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета