Събота, 27 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховският суджук представя България в атрактивна готварска книга на Европейския съюз

  26.12.2020 11:47
Горнооряховският суджук представя България в атрактивна готварска книга на Европейския съюз

С бобена яхния с горнооряховски суджук е представена България в нов кулинарен гид на Европа, събрал някои от емблематичните храни на страните в Европейския съюз.

„Сензация! Да готвим със страхотни европейски продукти!” е кулинарна книга, издание на Европейската комисия, в която известни готвачи представят уникални продукти от своите страни. Идеята е да се популяризират защитените продукти в страните членки на Европейския съюз, като по този начин се гарантира продължаването на традицията и запазването на качеството.

Всяка страна членка на Евросъюза е представена от известен шеф-готвач, който включва някой от защитените продукти от своята страна в традиционно ястие. Самата презентация може да е модерна и авангардна дори, но включва продукти, използвани в дадена страна от векове и получили от Европейския съюз „Защитено наименование на произход” или „Защитено географско указание”.

България е представена от горнооряховския суджук и шеф Владимир Тодоров. Той предлага модерна версия на традиционната бобена яхния със суджук или „българска наденица от Горна Оряховица”, за да е по-ясно за останалите европейци.

Всъщност изборът на издателите на книгата не е случаен. Горнооряховският суджук е първият, а дълго време и единствен, български продукт, регистриран в ЕС със „Защитено географско указание”.

„В тази книга известни европейски шеф-готвачи предлагат начин да се използват в ястие уникални продукти с географски указания от техните страни. Освен това те споделят и своята любов и страст към продуктите, с които са израснали и които са ги направили толкова успешни. Продуктите от техните региони, които са пример за майсторство и съвършенство. Ние непременно трябва да направим така, че тези продукти да продължават да се ползват от защитените си наименования за произход. Това е единственият начин да запазим и гарантираме тяхното качество сега и за в бъдеще”, обясняват идеята на книгата издателите.

Кулинарната книга може да бъде изтеглена свободно, като я има на всички езици, използвани в страните от Европейския съюз.

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/ddd809ae-2d3d-11eb-b27b-01aa75ed71a1


Ключови думи
горнооряховски суджук Европейски съюз готварска книга защитено указание за географски произход
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати