Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов: Горнооряховският суджук е национална гордост

  08.06.2019 13:39
Зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов: Горнооряховският суджук е национална гордост

Национална гордост нарече горнооряховския суджук заместник-министърът на земеделието и храните доц. Янко Иванов. Днес той бе гост на официалното откриване на тазгодишния Празник на горнооряховския суджук, който от вчера тече в Градската градина.

Доц. Иванов поднесе поздрав от името на министъра на земеделието Десислава Танева и не скри радостта си, че може да съпреживее с горнооряховчани честването на една от големите им гордости.


Продуктът е уникален и символ на Горна Оряховица. Днес е налице трайна тенденция за ръст в производството но горнооряховски суджук и въпреки всичко той не достига. Министерството на земеделието и храните винаги се е стремяло да крепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични родни продукти по традиционни рецепти. Несъмнено страната ни има традиции в производството на редица такива продукти, които са наше национално богатство и гордост. С тях показваме нашата идентичност и културното си наследство и пред нас самите, и пред европейското семейство. Всички ние можем да се гордеем, че горнооряховският суджук е първият български продукт с регистрирано географско означение. Наименованието му беше вписано като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход, припомни доц. Иванов.

И върна историята още по-назад  - до 1861 г., когато суджукът получава първата си награда. През 1861 г. търговецът Михаил Николов е отличен с медал на Международното изложение в Торино. Оттогава досега суджукът многократно е награждаван в наши и международни изложения – факт, който свидетелства за високото качество и автентичния му вкус. Регистрацията на този продукт като защитено географско указание се основава и на произхода на продукта, който е неразривно свързан с климата в региона на Горна Оряховица, припомни зам.-министърът, и не скри, че е страстен почитател на горнооряховския суджук.


С добре дошли посрещна жители и гости на града и кметът инж. Добромир Добрев.


Огромна чест е за мен да открия XIII издание на Празника на горнооряховския суджук. През 2007 г. Община Горна Оряховица и Историческият музей реализираха идеята да се организира празник на знаменития местен деликатес. Горнооряховски суджук означава вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус. През декември 2011 г. той бе вписан като защитено географско указание и така стана първият български продукт, признат в Брюксел. През изминалите години много хора имаха възможност да опитат горнооряховски суджук и да се запознаят с неговите традиции. С общи усилия празникът доби национален мащаб. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. И в настоящото издание на празника наши основни партньори са производителите на най-вкусни деликатес -  „Родопа – Горна Оряховица 96“ ЕООД, „Стефанов – Иван Стефанов 04“ ЕООД и „Боби 03“ ООД. Като хора, милеещи за българското и за града си, се стремим да съхраним и продължим традициите на горнооряховските суджукари. Наше задължение е да ги предадем на бъдещето поколение, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича в града ни хора от близо и далеч. Насладете се на незабравими празнични дни, наситени с песни, танци, забавления, поръча кметът инж. Добрев, откривайки официално празника.


А забавленията не закъсняха. Сцената в Градската градина бе отстъпена на ФА „Сидер войвода“, който поведе празничното хоро. Последваха забавни игри с главен герой суджукът, изпълнения на самодейни състави от общината и гости.


Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук уважиха народните представители инж. Клавдия Ганчева и д-р Станислава Стоянова, областният управител проф. Любомира Попова и заместникът й инж. Детелина Борисова, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спирдонов и др.
През целия ден в Градската градина ще има много кулинарни игри, викторини и, разбира се, много награди, основно осигурени от фирмите, които продължават да пишат историята на горнооряховския суджук - „Родопа – Горна Оряховица 96“ ЕООД, „Стефанов – Иван Стефанов 04“ ЕООД и „Боби 03“ ООД.

От 18.00 ч. е фолклорната програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя.

В 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ започва 3D мапинг, тематично посветен на горноооряховския суджук.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
горнооряховски суджук
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати