Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Земеделският министър и кметът откриха официално Празника на горнооряховския суджук

  09.06.2018 12:39
Земеделският министър и кметът откриха официално Празника на горнооряховския суджук

Най-популярната традиция на Горна Оряховица – горнооряховският суджук, днес отново бе почетен подобаващо. В парк „Градска градина“ офиицално бе открит тазгодишния празник, в основата на който е местната месна гордост. За празника дойдоха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Живко Живков и заместникът му Иванка Мизова, областният управител проф. Любомира Попова, депутатите инж. Кладидя Ганчева и Станислава Стоянова, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спирдонов, Атанас Урджанов – председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. Официални гости са и представители на Управителния съвет на Българската асоциация на регионалните медии в лицето на Иван Бунков и издателя Димитър Николов.


Преди няколко века в желанието си да съхранят месото, горнооряховчани имислят рецепта за консервация. За добото изсушаване е нужен благоприятен климат, сухи и влажни течения, характерни за района, бяла плесен... Дали като традиционен подарък при посрещането на гости или като ястие, или като асортимент в дисагите на пътуващите горнооряховски търговци, славата на суджука бързо се разпространява извън пределите на града. Така той става запазена марка на един много хубав народ. 


За мен е огромно удоволствие да бъда на вашия празник. Суджукът е един от символите на града. Безспорно не само месната промишленост, но и всички ние можем да се гордеем с факта, че „Горнооряховски суджук“ е първият български продукт със защитено географско наименование. Добрият пример, даден от Сдружение „Раховец 2007“ през 2011 г., бе последван и от Сдружение „Традицинно сурово-сушени месни продукти“, което кандидатства за регистрация на традиционни български храни като храни със специфичен характер. Понастоящем България има 5 такива храни - Филе „Елена“, роле „Трапезица“, луканка „Панагюрска“, кайзерован врат „Тракия“, пастърма „Говежда“. Днес със задоволство отбелязвам, че е налице ръст в производството на горнооряховски суджук, което спомага за осигуряване на повече работни места и запазване на вековните кулинарни и културни традиции, свързани с производството на продукта. Разчитаме на производителите да запазят традициите в производството и автентичния вкус.

От своя страна МЗХГ ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество, каза при официалното откриване земеделският министър Румен Порожанов.
Самобитността на празника даде възможност на много хора не само да опитат вкуса на горнооряховския суджук, но и да се запознаят с историята и традииците, свързани с него. Горнооряховският суджук заслужено е първият български с географско указание. Той стана първата българска храна в списъка на Брюксел. Той означава вековна традиция, безкомпромисно качество и неповторим вкус. С общи усилия Празникът доби национален мащаб. През годинте неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията му са Историческият музей и Сдружение „Раховец 2007“. През 2015 г. в Музея бе открита първата по рода си етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес. От 2012 до 2014 г.  Празникът бе част за иновативно събитие по ОПРР, което спомогна за неговото популяризиране. Като хора, мислещи за българското и родния град, се стремим да съхраним традиицята, завещана ни от гороноряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения, за да може славата на горнооряховския суджук да продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Пожелавам ви добро настроение, насладете се на незабравимите празнични дни, пожела и кметът инж. Добромир Добрев, откривайки празника.

Секунди по-късно връчи по кошница с горнооряховската гордост на министър Порожанов и на шефа на Фонд „Земеделие“.
Веднага след церемонията бяха наградени участници в първото събите от тазгодишния Празник на горнооряховския суджук – семинар „Сензорен анализ с фокус сензорна оценка на горнооряховски суджук“.

Минути по-късно сцената бе отстъпена на фолклорни състави, които ще забавляват гостите на празника, а официалните гости посетиха всеки един от щандовете.


Тази година празникът се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ „Земеделие“ и с активното участие на Община Горна Оряховица. В него участват фирмите "А. Р. Боби 03", "Родопа - 96" и "Стефанов – Иван Стефанов", които единствени в страната имат право да произвеждат „Горнооряховски суджук“.


 През целия ден ще има много кулинарни игри, викторини и разбира се много награди. Водещ ще бъде Ненчо Балабанов. От 18.00 ч. е концертът на формация „Паскалев – Пловдив“, а 20.00 ч. започва спектакълът „Молитва за България“ с участието на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.


Празникът продължава и в неделя, 10 юни.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
горнооряховски суджук
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати