Събота, 13 Мар 2021
            
Политика

Мая Манолова във Велико Търново: Сформира се нова партия – на гневните

  29.06.2020 16:34
Мая Манолова във Велико Търново: Сформира се нова партия – на гневните

Кметът на Велико Търново да освободи от общински наеми занаятчиите на Самоводската чаршия до края на годината, призова днес Мая Манолова. Ексомбудсманът и лице на гражданската платформа Изправи се.БГ бе в региона за среща със съмишленици. Във Велико Търново Манолова отново каза, че има намерение да участва в парламентарните избори. Кой ще представлява Изправи се.БГ на местно ниво ще стане ясно на по-късен етап.
Преди срещата Манолова се разходи по Чаршията.
Ситуацията е трагична, хората са притеснени, защото туризмът е пред колапс. След глътката въздух по време на извънредното положение, когато не са плащали общински наеми, сега Общината ги събира в пълен размер. Това поставя занаятчиите на колене – нямат клиенти, оборотите са паднали драстично. Та ако кметът иска да съхрани занаятите и образа на Търново, би следвало изобщо да ги освободи от наеми, смята Мая Манолова.
Малкият бизнес е пред колапс, защото правителството излъга, че ще го подкрепи. Реално и в Търново не срещнахме човек, който да е получил подкрепа от държавата. Никоя от прехвалените мерки – нито 60:40, нито кредитите от по 1500 лв., нито безвъзмездните грантове от 3 хил. до 10 хил. лв. – няма мярка, която да е сработила и реално да е стигнала до бизнеса. Днес излезе проучване на Института за пазарна икономика, според което 5% от българите са получили някакъв вид подкрепа от държавата, което е нищожен процент. В европейските държави 10-12 до 15% от БВП се предоставят като подкрепа на бизнеса и гражданите. У нас този процент е в рамките на до 4%, което убива икономиката и създава безработица. Пак по данни на Института, безработните вече са 10%. Факт е, че безработните всеки ден се увеличават, че фирмите освобождават хора и че тези хора нямат никаква алтернатива, каза Манолова.
Според нея спешно трябва да се приложат 19 мерки, разработени от Изправи се.БГ срещу COVID-19 за 19 месеца. Една от тях е подкрепа на бизнеса за създаване на работни места. От Платформата предлагат 2, 5 млрд лева да отидат за подкрепа на малки фирми, които да наемат работници, като държавата поеме минималната работна заплата и осигуровките за 12 месеца с ангажимент след това да бъдат запазени още 6 или 12 месеца.  
Платформата предлага и специална мярка за сезонните работници, наречена ``България е моето вкъщи``.
Пропускаме уникалния шанс да задържим българите, които са се завърнали от чужбина заради кризата и които отново ще заминат, защото тук перспективата им е милостиня от Бюрото по труда – по 9 лв. на ден. Българите искат работа, не милостиня. Искат заплата, а не социални помощи. И това е, което не разбира властта. Би следвало парите, които се въртят във вид на социални помощи за безработни, и другите, които се предоставят от ЕК и се разпределят в приятелския кръг, да отидат за реална подкрепа на фирмите за създаване на заетост, коментира Манолова.
Тя обясни и трета мярка – за семейните стопанства.
Хората в земеделието също би следвало да бъдат подкрепени с плащане на заплата и осигуровки за всяко създадено работно място. Крайно време е държавата да има дългосрочна стратегия. Можем да кажем, че моделът ``Борисов`` след кризата е изчерпан и вече е вреден за гражданите и малкия и среден бизнес, обобщи виждането си Манолова. В момент, когато гражданите и малките фирми имат нужда от подкрепа, властта емигрира. Не е сред хората. Дневният й ред е тотално различен от дневния ред на хората и бизнеса, доразви тезата си Мая Манолова.
Хората питат къде са обещаните милиарди за подкрепа. Факт е, че такива милиарди има, защото още преди месец ЕК обяви, че България е усвоила 1, 5 млрд лева в рамките на извънредното положение за болници, фирми. Ние такава подкрепа не видяхме. Така че наистина има нужда от ревизия, да се види всяко евро в каква посока е насочено и накъде е поело. Ние, с нашия ограничен ресурс на гражданска организация установихме на какви цени Здравното министерство е купувало калцуни. По 10, 70 лв., видно от митническите декларации. При положение, че от всяка квартална аптека могат да се купят по 5 ст. Т. е. има нужда от ревизия и властта знае, че този път няма да й се размине. Защото хората обедняват. Есента ще има гладни бунтове заради фалитите на фирми и пандемията от безработица. И ще има кой да потърси сметка затова как бяха прахосани парите на хората и как отидоха към приближения кръг на Борисов и правителството, прогнозира Манолова.
Като пример за ревизия на харченето на публичен ресурс тя посочи държавното дружество „Монтажи“, което е получило през 2018 г. 500 млн лв. чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на над 400 язовира в страната. Язовирите само в област Велико Търново са 161, от които 25 са за ремонт, а 8 са за спешни ремонти. За нито един от тях не е похарчена една стотинка за ремонти, каза Манолова и посочи, че се замитат следите на тези 500 млн лв., включително след решението на съда, че ДКК не е длъжна да дава информация за този половин милиард лева публични пари, които е получила, но ремонтите не са дори започнати вече две години.
Тези 500 млн ще ги търсим и ще гоним до дупка къде потънаха. Същото сигурно ще се случи и с този 1 млрд за държавен ВиК холдинг. Или пък парите за бензиностанции – едно добро намерение, но да видим какво се крие зад него. Въпросите са много и са свързани основно с това къде отиват парите на българските данъкоплатци. Аз твърдя, че пари има, достатъчно, за да се подкрепят гражданите, туризма, малките фирми, пенсионерите и хората, които това, което получат, биха го вкарали в оборота на държавата, така че да се задвижи икономиката. Икономиката няма как да се задвижи, ако правителството стиска парите и ги разпределя само на приближени фирми, категорична е Манолова.
Нашето притеснение е, че за онези 13 или 15 млрд евро, които чакат от ЕК, планът е да се разпределят по същия начин, смята тя. Притеснена съм, защото от един от министрите на това правителство прозвуча намерението да направят опит да удължат мандата на Парламента със срока на извънредното положение. Това е техен таен план, но този министър се изпусна да каже, че е редно, като има извънредно положение, той да е министър още два месеца и Парламентът да работи още два. Според мен ако не им се поиска ясна сметка, ще постъпят по същия начин и с европейските пари от спасителния фонд на Европа. Планът на правителството се разминава с плана на ЕК и на българските граждани, до които пак нищо няма да стигне. Време е Борисов да спре да пилее парите на хората, освен ако не е за подкрепа на гражданите и на бизнеса. Крайно време е всички луксозни харчове да бъдат спрени, защото хората мизерстват. Наесен ситуацията ще ескалира. Хората обедняват пред очите ни. А това, че те са залисани в скандалите, които ежедневно си произвеждат, само усложнява нещата. Защото нямат никаква представа за реалния живот, реалните проблеми и реалните решения, сочи анализът на Манолова и Изправи се.БГ.
Пред очите ни се появява нова политическа сила и може би само Борисов и министрите му не я виждат – гневът на българските граждани, който ще ги залее наесен или, още по-тежко, през зимата. Така че ние ще участваме в парламентарните избори, ще обединим гражданската енергия с една цел – това управление, което се занимава единствено и само със скандали и със собственото си оцеляване, да бъде разградено. Хората искат почтени управляващи, обобщи Манолова.
Форматът, в който Изправи се.БГ ще участва на изборите, ще стане ясен в края на обиколката на Манолова в страната.
Ще бъдем пъстър букет от лица, загатна тя. Залагаме на гражданското участие. Проблемите не са леви или десни. Проблемът на това правителство и на тази власт не е, че е дясна, макар че според мен не е дясна. Така че решенията не могат да са десни или леви. Тяхната смяна е възможна единствено и само с общите сили на гражданите, независимо дали те самите се определят като леви или като десни, допълни Мая Манолова.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мая Манолова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати