Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Пътуващата приемна на Мая Манолова мина през Горна Оряховица

  06.11.2018 11:59
Пътуващата приемна на Мая Манолова мина през Горна Оряховица

С цветя бе посрещната днес на жп гарата в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова. На 6 ноември тя организира първата си пътуваща приемна във влак. До любопитната ситуация се стигна след като Правителството се кани от догодина да лиши омбудсмана от услугите на НСО. Това ще стане с промени в Закона за държавната охрана, които се прокарват чрез държавния бюджет за 2019 г. Така Манолова тръгна на срещи с хората с автобус, а днес във влака от София за Варна приема граждани, които имат нужда от помощта й или просто искат да я поздравят.


Застраховки в земеделието, реализация на младите, проблемите в БДЖ, хора с увреждания – различни са казусите, които споделят с мен хората. Влакът е чист, топъл, така че с екипа ми имаме идеални условия за работа. Само до Горна Оряховица през приемната минаха около 30 души. Но колегите също приемат в съседното купе. Тази идея се оказа много удачна. Уморително, но много зареждащо е. С екипа ми сме готови да работим на 100% за гражданите и е много мило, когато те ни отговарят със същото, с любов и подкрепа, за което огромно благодаря. Освен проблемите си хората, които минаха през нашата приемна, носеха и огромна доза позитивизъм, подкрепа, любов, коментира самата Мая Манолова в броените минути, в които влакът имаше престой на горнооряховската гара.


Всяко зло за добро бе отговорът на Мая Манолова дали я обижда причината, поради която се наложи да пътува с обществен транспорт. Това е една чудесна възможност да сме още по-близо до хората. Пътувайки така, ще можем да уплътняваме максимално времето за пътуване. Това, което ще правим, няма да обявяваме публично, изключая случаите, в които ще организираме приемни. Защото този интерес към инициативата ни е малко прекален. Виждате колко хора има на перона, всеки ден те пътуват с влака и това не е новина за никого. Не е някакво специално събитие, така че в този смисъл ми е неудобно и моля за извинение, ако сме прекалили с вниманието към това наше действие. Време е политиците, институциите, овластените хора да са повече в градския транспорт и сред хората. Със сигурност това ще е гаранция за по-добро управление. Обвинението в популизъм, което има към мен, е проблем на тези, които обвиняват, то не ме вълнува, коментира още Мая Манолова.
Павлина Григорова бе сред хората, пътували с Мая Манолова.

Павлина е от Горна Оряховица, но от години живее в гр. Левски. По ирония на съдбата съм човек с тежки заболявания, ощетени от законодателството, от Наредбата за медицинската експертиза, от спирането на лекарства за хората с редки заболявания и куп други неуредици, които касаят доста хора. Около 450 хил. души сме засегнати от новата Наредба за медицинската експертиза. Законът за личната помощ, който г-жа Манолова вкара в Парламента, ще е в помощ на децата с увреждания и на техните родители. Но такива като мен, които също имат нужда от придружител и от помощ, остават на заден план. Това са едни от проблемите, които изложих пред Мая Манолова. Запознах я и с това, че на 28 август една група ог 23 човека депозирахме жалба в Министерството на здравеопазването срещу въвеждането на експерименталния 6-месечен срок на действие на тази Наредба, разказа Павлина.
По думите й пътуването е било добро, влакът – излъскан, включително санитарният възел. Топло беше, комфортно. Вниманието, което тя оказваше на обикновените хора, беше очарователно. Наистина приемаше хора, които отидоха дори само да й кажат здравейте, разказа за емоцията от пътуването Павлина Григорова.
На перона в Горна Оряховица Мая Манолова бе очаквана и от Христо Милев от Лясковец.

Той се канеше по пътя да запознае омбудсмана с наредба за частните съдебни изпълнители, която, по думите на Милев, ощетява хората длъжници. Цените, на които продават имотите на длъжниците, са много под пазарните и това създава предпоставка да може в един момент някой да купи този имот и да го препродаде по-скъпо за по-кратко време. Това на практика обслужва сивия сектор и е в ущърб на този, който дължи пари на съответната институция. Това, което омбудсманът прави до този момент, ми дава основание да смятам, че може да предприеме необходимите действия да се регулират нещата, да се постави в точни релси процесът на частните съдебни изпълнители и много хора в България да могат да осъществят продажбите и да могат да си погасят дълговете с имотите, които ще им бъдат отнети, смята Христо Милев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мая Манолова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати