Петък, 07 Oct 2022
            
Общество

Мая Манолова във В. Търново: Протестите смъкнаха цените на горивата с повече от 20 стотинки

  20.11.2018 15:32
Мая Манолова във В. Търново: Протестите смъкнаха цените на горивата с повече от 20 стотинки

„Откакто хората започнаха да протестират цените на горивата паднаха с повече от 20 стотинки“, това заяви във Велико Търново преди минути Националният омбудсман Мая Манолова. По думите й това е доказателство, че могат да се поддържат и по-ниски цени в цялата страна.
„Вижте, не е сериозно аз да кажа дали има картел, дали има монополно положение на определени играчи. Има институции в държавата, има органи, има правителство, има парламент, които трябва да дадат отговор на този въпрос“, категорична е Мая Манолова. По думите й препятствията пред свободната конкуренция стават все повече.
„Властта не е дала обяснение защо акциза и данък добавена стойност са най-ниски в Европа, включително производствените разходи, а ние нямаме постоянно най-ниски цени на горивата. Това е отговор, който трябва да бъде даден от държавните институции“, сподели Мая Манолова. По думите и в пазарна икономика държавата не определя цените, но има съмнение дали наистина икономиката е свободна.
„Ако това е така със сигурност щяхме да имаме най-ниските цени в Европа. А сега, като се махнат налозите ДДС и акциз, в 23 държави има по-евтин бензин и в 10 държави има по-евтин дизел, което означава, че нещо в средата, вътре в конкурентната среда, не е наред“, твърди Националният омбудсман, като по думите й цените се определят извън рамките на свободния пазарен механизъм.
В тази връзка Манолова е задала 6 въпроса към държавните институции, с които пита дали българското законодателство създава условия за свободен пазар при горивата, както и дали е възможен свободен внос.
Относно протестите в страната Манолова обясни, че те са доста разнородни в цялата страна. А според нея общото между тях е социалната проблематика.
„Социалното бреме, което надвисва все повече над всяко домакинство. От друга страна липсата на доверие, че институциите работят в интерес на гражданите. Поскъпването на живота, повишаването на цените на горивата, парното, топлата вода, намеренията да се вдигат данъци, гражданската отговорност, изобщо това усещане, че животът става все по-скъп, а доходите не мърдат“, сподели Манолова и обясни, че подкрепя хората в правото им да протестират.
Мая Манолова беше във Велико Търново по покана на Дипломатически клуб „Имхотеп“. Тя изнесе лекция пред студентите в препълнената зала „Европа“.
 


Ключови думи
Мая Манолова ВТУ горива омбудсман
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати