Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Омбудсманът Мая Манолова пред ученици във Велико Търново: Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време

  16.04.2019 17:00
Омбудсманът Мая Манолова пред ученици във Велико Търново: Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време

Никой в българското княжество не може ни да купува, ни да продава человечески същества. Всеки е раб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия. Това е един принцип, закрепен в Търновската конституция, с който можем да се гордеем. Докато все още в държави по света и в Америка съществува робството, в България неговата забрана е прогласена чрез най-високият акт, а именно Българската конституция.
Този сакрален текст от Търновската конституция цитира днес омбудсманът Мая Манолова пред великотърновски ученици по повод отбелязването на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

В емблематичното читалище „Надежда 1869“, под чийто покрив са заседавали Третото, Четвъртото и Петото Велико народно събрание, Манолова се включи в открития „Урок по Конституция“ и разказа интересни подробности от работата на институцията на омбудсмана през призмата за защита и отстояване на човешките права и свободи.



Общественият защитник подчерта, че Търновската конституция е била най-модерната и най-демократичната за своето време, защото в нея гражданските права са били закрепени по много напредничав и модерен начин.
Оттогава и до днес гражданските права търпят своето развитие. Всъщност това е една от важните тенденции в развитието на конституционализма в България – закрепване, спазване, висок ранг на развитието на правата и свободите на българските граждани, заяви Манолова.
Тя разказа на учениците, че през 2006 г. е създадена институцията на омбудсмана, която има задачата да отстоява, защитава и съблюдава именно гражданските права, но се явява и като говорител на справедливо обществено мнение, и като посредник между хората и институциите.
Защитаваме граждани, които са смачкани от лоши решения на администрацията, граждани, които протестират за своите права. Ние сме на страна на слабите и беззащитните срещу могъщата машина на бюрокрацията. Когато се налага я критикуваме, а когато се налага играем ролята на посредник между хората и институциите за решаване на техните проблеми, обясни Манолова.
Пред учениците тя разказа още, че от 2012 г. омбудсманът защитава и правата на децата и че те също могат да се обърнат към нея във всеки конкретен случаи, когато са застрашени права им – било то у дома, в семейството, в училището, в болницата, в която се лекуват или на улицата.
По-късно Манолова се включи в честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция с полагане на почетен венец пред паметника „Майка България“ във Велико Търново.


Ключови думи
Мая Манолова Търновска конституция
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати