Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Със случай без прецедент се сблъска Мая Манолова в Горна Оряховица

  20.11.2018 23:23
Със случай без прецедент се сблъска Мая Манолова в Горна Оряховица

С безпрецедентен случай за времето, през което е омбудсман на България, се сблъска в Горна Оряховица Мая Манолова. За казуса тя бе сезирана по време на пътуващата й приемна, проведена на 6 ноември във влака от София до Варна. Днес Манолова отново дойде в Горна Оряховица, за да доуточни подробностите и начина, по който би могла да помогне.
Финансова помощ в размер на 225 635 лв. заради наложеното през 2014 г. ембарго от Руската федерация не е получил производителят на оранжерийни домати в Джулюница Стефан Стефанов. Според подадения сигнал това се дължи на допусната от Областна служба „Земеделие” във Велико Търново административна грешка. Неин служител не е включил Стефанов в образец по Временния регламент за подпомагане на пазара за плодове и зеленчуци, в който фигурират всички зеленчукопроизводители, подлежащи на компенсация заради ембаргото. Грешката е призната в официален документ, но въпреки това сумата не е изплатена. Стефанов е единственият производител от областта, кандидатствал по въпросната мярка и сблъскал се с този проблем. Казусът е отнесен и към Съда, като към днешна дата е върнат в Административен съд -  Велико Търново.
Става дума за несвършена работа, за пропуск от страна на администрацията. Хората са ощетени и трудът им е отишъл на вятъра. Територия на омбудсмана е да накара чиновниците да свършат работата си. Затова дойдохме – да доизнясним докрай казуса, да се намесим и да питаме защо администрацията функционира по този начин и какви мерки би предприела в подобни случаи. На база на този случай ще направим и препоръки какво се случва с гражданите, които изчерпят всички възможности да търсят компенсация за лоша работа на администрацията. Извън съдебното дело ще се обърна към министъра на земеделието с настояване случаят да бъде разгледан и да бъдат търсени възможности хората да бъдат компенсирани, коментира казуса Мая Манолова.
Темата с банките и частните съдебни изпълнители отново бе повдигната по време на днешната й приемна в Горна Оряховица. Банките продължават да обявяват кредити за изискуеми при невнасяне на една вноска, в резултат на което хората се товарят с разноски по съдебни дела, с частни съдебни изпълнители, с такси, лихви, запори… На това безобразие, дошло до гуша на гражданите, трябва да се търси законодателно решение, каза още Мая Манолова.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мая Манолова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати