Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

Отново нестихващи аплодисменти за Хор „Славянско единство“

  30.07.2018 09:31
Отново нестихващи аплодисменти за Хор „Славянско единство“

Хор „Славянско единство“ взе участие в международния фестивал на музиката и фолклора „Лято във Високо“, който се проведе  на сцената на дома на културата в  град Високо, Босна и Херцеговина. В събитието се представиха изпълнители от Индонезия, Гърция, Латвия и Босна и Херцеговина и от България. Фестивалните концерти се предаваха на живо от телевизията в Сараево.
България се изяви с 3 състава - Смесен хор "Славянско единство" - Горна Оряховица, Фолклорна група "Тракия" - Димитровград и Танцов ансамбъл "Фаворит" – Угърчин.
Фестивалните събития откри  със своите изпълнения горнооряховският хор .Този избор не е случаен. Той е израз на уважение към високия професионализъм както на състава, така и на неговия диригент Маестро Донка Копринкова. Сънародниците ни и от другите две танцови формации, които се представиха на фестивала, също  се радваха на особено внимание. То е признание както за майсторство на изпълнителите, но и на приятелския жест от страна на организаторите и местната публика за това, че България първа е признала независимостта на Босна и Херцеговина.
Горнооряховският хор “Славянско единство“ при НЧ “Напредък 1869“ участва в две дефилета и в два концерта - на фестивала в гр. Високо и на празника на града в гр. Илияш . Много емоции и нестихващи аплодисменти предизвикаха всички негови изпълнения от разнообразния му репертоар. Двамата солисти - Мариян Костадинов и Марияна Стефанова, взривиха публиката от емоции. След изпълнението на Мариян дълго не стихваха аплодисментите. Особено впечатляващо бе изпълнението от нашите  хористи на местна народна песен. Прекрасният глас на Марияна,  нейното завладяващо и чувствено солово изпълнение докосна всеки един от публиката.  Цялата зала запя заедно с нея и нашия хор.
На концерта в Илияш присъстваха врид.  Н. Пр. Посланика на България Петър Петров и Ани  Николова - гл. секретар на Българското посолство в Сараево. Посланикът ни лично поздрави Маестро Копринкова и хористите. Той изказа своето възхищение и респект от майсторството на горнооряховските изпълнители. България с право има основание да се гордее със своята култура и с хор като „Славянско единство“, който е на много високо ниво. Информация  и снимков материал от събитието , веднага след него, бе поместен на сайта на дипломатическата ни мисията  в Босна и Херцеговина.
Участниците във фестивала имаха възможност да посетят уникални природни и исторически забележителности в региона на Високо и да усетят тяхната  уникалност, енергия и особена магнетичност, както и да се изявят на сцената в красивия парк в подножието на пирамидата на Слънцето. Това бе трета изява на хора по време на турнето.
Заключителната вечер на  фестивала „ЛЯТО ВЪВ ВИСОКО“ се превърна в празник  на единението, на дружбата, на приобщаването на балканските народи към свят на мир, на добросъседство, на взаимно уважение и усещане колко много общи неща могат да ни свързват, въпреки различията. Защото следите от войната в Босна и Херцеговина още видимо личат и то не само от шрапнелите по сградите, но и в душите на хората. Те носят мъката от загубата  на своите близки и пролятата невинна кръв. Те винаги ще помнят ужаса на преживяното. Те вече знаят, че по-ценно и велико от мира на този свят няма. Това е написано и в посланието в центъра на градчето. В името на свободна Босна и Херцеговина, на дружбата  и добросъседството е и организирането на този празник „ЛЯТО ВЪВ ВИСОКО“.
В навечерието на 125-годишнината от създаването си хор „Славянско единство“ и маестро Донка Копринкова се завърнаха от босненския фестивал с диплом, с подаръци, с признанието и удовлетворението от добре свършена работа и отличното си представяне. Те се превърнаха отново във визитната картичка на Горна Оряховица и на България  вече  и в  Западните Балкани, които са особено актуални на картата  на днешна Европа.

Инж. Павлинка Николова



Ключови думи
Славянско единство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати