Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Хор „Славянско единство“ получи Почетния знак на Община Горна Оряховица

  14.06.2019 10:30
Хор „Славянско единство“ получи Почетния знак на Община Горна Оряховица

С Почетния знак на Община Горна Оряховица бе удостоен днес Хор „Славянско единство“. На живата история на хора – неговият диригент маестро Донка Копринкова, Знака връчи кметът инж. Добромир Добрев. Отличието „Славянско единство“ получи в навечерието на своята 125-та годишнина, която официално ще бъде отбелязана утре, 15 юни.


Талантът ви е безспорен, доказали сте го на десетки концерти у нас и в чужбина. Виждал съм как карате публиката да онемява. Продължавайте да го правите, призова кметът Добрев. От своя страна маестро Копринкова благодари за уважението и подкрепата, които „Славянско единство“ получава от Общината. Голямата й благодарност обаче е за хористите, които напрактика заработват 13-ти месец в годината в репетиционната.


Като стъпиш на сцената това се забравя, каза една от хористките – директорът на ДГ „Първи юни“ Мариана Димитрова. Според Зорка Тодорова пък Хор „Славянско единство“ е начин на живот. Синът ми спеше по столовете, докато аз репетирах, призна Тодорова, която от 47 г. е част от емблематичния за хоровото изкуство у нас и по света горнооряховски хор. Най-новото попълнение в него е 15-годишната Полина Димитрова от СУ „Георги Измирлиев“.
Няма по-демократично изкуство от хоровото. Музиката е вселена, припомни платоновата мъдрост маестро Копринкова, и сподели за топлотата, с която „Славянско единство“ е посрещан на всяка сцена, на която излезе. Опишете спомените си в книга, предложи кметът инж. Добромир Добрев.


Церемонията по връчването на Почетния знак уважиха зам.-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция "Образование и култура" Румяна Матеева, председателят на НЧ "Напредък 1869" Атанас Петров и сектератят на читалището Ваня Недева. На финала маестро Донка Копринкова отправи пожелания и положи подпис в Летописната книга на Община Горна Оряховица.


Юбилейният концерт за 125-тата годишнина на Хор „Славянско единство“ при НЧ „Напредък 1869" е утре, 15 юни, от 18.30 ч. в салона на Читалището. Хорът ще сподели сцена с хор „Железни струни” – Разград с диригент Красен Иванов, Рафаел Пашамов - финалист от TV формата „Гласът на България“ и с балет „ Калина”.
По-рано през деня – в 15.30 ч., ще бъде открита фотоизложба, посветена на годишнината. Изложбата е разположена в Художествената галерия „Недялко Каранешев“.


Ключови думи
Славянско единство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати