Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

Нестихващи аплодисменти предизвика хор „Славянско единство” в Румъния

  26.05.2018 17:36
Нестихващи аплодисменти предизвика хор „Славянско единство” в Румъния

Хор „Славянско  единство“ участва в международния хоров фестивал  „Емануил  Попеску“ в град Питещи, Румъния. Това е традиционно културно събитие, което  се провежда в концертната зала на филхармонията по време на празниците на румънския град. Тази година в него участват 4 състава от Румъния, 3 от  България,1 от Сърбия и изпълнители от Виетнам.
Първият фестивален ден започна с  представяне и организационна среща на всички хорове. Вечерта стартира официалното откриване и представянето на 4 хорови формации.
Във втория ден се проведе  дефиле по централната пешеходна зона, което завърши с изпълнения на хоровете  в центъра на града. Вечерта продължи с концерт на останалите участници.


Международният хоров фестивал  „Емануил  Попеску“ в град Питещи има конкурсен характер. В него участват както професионални, така и самодейни хорови състави. Те са разнородни по вид, възраст и брой - детски, дамски, мъжки и смесени хорове. По регламент за участие в конкурсната програма  се изискват по 10 изпълнения за състав, в които са включени и задължителни произведения. От всички  участници единствен  горнооряховският хор „Славянско единство“ изпълни изискванията на конкурса. Журитетната комисия трябваше да раздели участниците в две категории - професионални състави и самодейни хорове. В крайна сметка това не стана и журито класира всички участници само в една група. Не бе взето под внимание и спазването на задължителната програма от произведения по регламент, който изпълни само хор „Славянско единство“. Това дори би трябвало да доведе до декласиране на  съставите, нарушили правилата.
Горнооряховският хор се представи последен в последната  конкурсна вечер. Грандиозен по участници и разнороден по възрастов състав, той  завладя залата с невероятна спятост, звукоизвличане, мощност, талантливи солисти и виртуозни изпълнения на всичките 10 произведения, с които се представи. Стана любимец на публиката, която  емоционално го  аплодира. След концерта, дори извън залата, маестро Донка Копринкова дълго бе поздравявана от впечатлените зрители - признание, което красноречиво говори за нейния професионализъм. Внимание, което липсваше за другите диригенти.


Хор „Славянско единство”, макар че се състезава  наравно с професионални и академични хорове, се завърна с високото признание от  международния  хоров фестивал  „Емануил  Попеску“ - второ място, което е достойно постижение при подобни обстоятелства. Безспорно най-ценната награда е духовната наслада и нестихващите аплодисменти на публиката - отплата за труда, обичта към хоровото изкуство и себераздаването на хористите, както   и за високия професионализъм и взискателност на маестро Донка Копринкова. В дните на духовността преди 24 май и в навечерието на празника на Горна Оряховица нека това е достойна награда и за града ни.
Инж. Павлинка Николова


Ключови думи
Славянско единство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати