Събота, 13 Мар 2021
            
Култура

„Песен без граници” представят Хорът на приятелството от Ню Хемпшир и „Славянско единство”

  10.07.2018 09:42
„Песен без граници” представят Хорът на приятелството от Ню Хемпшир и „Славянско единство”

На 14 юли 2018 г. (събота) от 19.00 часа  в  Зала 1 на Община Горна Оряховица ще се състои хоров концерт под надслов „Песен без граници“. В него ще вземат участие Хорът на приятелството от Ню Хемпшир (NHFC), САЩ  и горнооряховският хор „Славянско единство“ към НЧ „Напредък 1869“.
Гостуващият хор от САЩ  е създаден преди 30 години  през 1988 г. в Ню Хемпшир. Участниците в музикалната формация са хора от всички сфери на живота в Ню Хемпшир. По традиция  те участват в много благотворителни и международни  изяви посветени на  мира и   разбирателството между хората с различни националности по света. Хорът очаква да сподели приятелството и музиката си с жителите на Горна Оряховица.
От създаването си Хорът на приятелството от САЩ  се представя в цял свят - Китай; Нова Зеландия и Австралия; Русия, Естония и Латвия; Гърция и Турция; Еквадор, Перу и Боливия; Южна Африка; Чехия, Полша, Унгария и Австрия; Южна Корея и Виетнам; Бразилия; Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Словения; Мароко; Армения и Грузия; Колумбия и Куба.
Чрез посещенията си в различни страни по света хористите от САЩ се запознават не само с уникалните традиции на различните народи, но научават повече за посетените държави, региони, за интересни забележителности, исторически места, както и  за  местните жители.
Диригент на гостуващия хор е  д-р Даниъл Пъркинс. Той е професор по музика в Плимутския държавен университет и директор „Хорова дейност“. Д-р Пъркинс работи като гост диригент в САЩ и в чужбина. Той е съучредител и музикален директор на Нюхемпширския хоров и камерен оркестър, музикален директор на Манчестърското хорово общество и оркестър и главен гост диригент и директор „Хорова дейност“ на музикалния фестивал в Ню Хемпшир. Д-р Дан Пъркинс през годините работи в чужбина ,като заема следните  позиции:гост диригент в Ханой, Виетнам, главен гост диригент на Виетнамската национална опера и балет в Ханой, музикален директор на Хановерския камерен оркестър, асоцииран диригент на Финландския камерен хор и пр.
В хоровата си  програма гостите от САЩ  ще представят произведения от традиционни и съвременни северноамерикански и европейски стилове. Репертоарът съчетава също музиката на България и Америка, което  символизира и насърчава нашето взаимно приятелството.
За хористите  от формация „Хорът на приятелството“ е удоволствие и радост пеенето с партньорските формации, каквато ще е предстоящата съвместна изява с горнооряховския хор. Те винаги  възторжено са  приети от ентусиазирани аудитории на фестивали, музикални събития. Пеят в църкви, училища, университети, квартали, на  благотворителни концерти и пр. И горнооряховската публика ще ги посрещне топло и с подобаващо внимание.
Във връзка с наближаване на 125-годишнината от създаването си Хор „Славянско единство”, неговият диригент маестро Донка Копринкова и Община Горна Оряховица канят жителите и гостите на града на предстоящия съвместен концерт с „Хорът на приятелството“  от Ню Хемпшир, САЩ. Началото е в 19 часа на 14 юли в Зала 1 на Община Горна Оряховица.
Входът е свободен.


Ключови думи
Славянско единство Хор на прятелството
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати