Вторник, 22 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

След 150 г. - литургия в църквата на Асеневци „Св. Димитър“

  22.10.2024 14:40
След 150 г. - литургия в църквата на Асеневци „Св. Димитър“

Православната църква отбелязва празника на св. великомъченик Димитър на 26 октомври. По назначение той бил воин във войската на римския император в началото на 4 в. в гр. Солун. По призвание обаче той станал воин Христов. В последните години от гоненията срещу християните от езическата власт той смело изповядал вярата си в Христа, за което мъченически платил с живота си.

Неговият мъченически подвиг станал пример за търновските боляри Асен и Петър в стремежите им към свобода на българите. Те издигнали храм на неговото име с вяра и надежда в неговата помощ. Именно от храма „Св. Димитър“ през 1185  те поставили началото на възстановяването на българската държава в Асеновата махала на Търновград. В този построен от тях храм са коронясани първите владетели но Второто българско царство: Асен, Петър и Калоян.

През историята храмът преживява много тежки периоди на разруха и възстановяване. През 1874 г. Търновският митрополит Иларион Макариополски възстановява поругания храм и богослужението в него. От времето след него до днес в храма не е отслужвана св. литургия. Особено катастрофално за храма се оказва земетресението от 1 юни 1913 г. – той е почти напълно разрушен. Възстановен е през 1985 г. по случай 800-та годишнина на Второто българско царство.

В поредицата добри инициативи на търновски граждани, с благословението на Великотърновския митрополит Григорий, със съдействието на кмета на града инж. д-р Даниел Панов в последните години се възобнови богослужението в града на редица църкви със статут на музеи. Това са Патриаршията на хълма Царевец „Свето Възнесение Господне“. Там от 2013 г. се отслужва св. литургия на храмовия празник – Спасовден; от 2004 г. в деня на обявяване независимостта на България (22 септември) се служи св. литургия в църквата-музей „Свети четиридесет мъченици“; от 2023 г. вече две години подред се служи св. литургия на Петровден в църквата-музей „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“.

В реда на тези похвални за града добри дела, отново с  благословението на Великотърновския митрополит Григорий и със съдействието на кмета на града инж. д-р Даниел Панов, в историческия храм „Св. Димитър“, след повече от 150 години прекъсване, отново ще се отслужи света литургия. За целта беше извършена необходимата подготовка. По личната инициатива на г-н Даниел Панов беше поръчан и изработен свети престол от скулптора Денислав Сираков. Той е поставен в олтара на храма, а върху който се слага антиминс със свети мощи, за да се отслужи св. литургия.

Храмовият празник на Димитровден ще започне с литийно шествие на 26 октомври 2024 г. събота от храма „Успение на Пресвета Богородица“. Шествието ще премине през Владишкия мост  към храма-музей „Св. Димитър“. По време на богослужебното последование ще се отслужи петохлебие, благодарност към Бога от великотърновци за Неговата защита и милост към тях и града. След петохлебието започва светата литургия. Богослужението завършва с водосвет, който се извършва за здравето на всички участници в него, на техните близки и приятели, за жителите на града и страната.

По инициатива на Камарата на строителите в двора на храма ще бъде раздадена благословена храна (курбан).

Възстановяването на богослужението в хр. „Св. Димитър“, както и други подобни съвместни отбелязвания, които ангажират местната власт, гражданското общество и вярващия народ в лицето на св. Великотърновска митрополия показва, че, макар и с малки стъпки, и бавно, но Велико Търново освен историческа заслужава да е и духовна столица на България.

Благодарим на Бога за всичко.

Иподякон инж. Николай Николов

сн. РИМ - Велико Търново


Ключови думи
църква "Свети Димитър"