Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Общество

Областна администрация – Велико Търново се включва активно в кампанията „Да изчистим България заедно“

  10.09.2024 13:45
Областна администрация – Велико Търново се включва активно в кампанията „Да изчистим България заедно“

И през тази година Областна администрация – Велико Търново отново участва активно в кампанията на BTV Media Group – „Да изчистим България заедно 2024“. На 14 септември служители на институцията ще обработват участъка около сградата на Областна администрация, като ще събират отпадъци и ще отстраняват изсъхнали храсти и растителност.

Освен това Областна администрация – Велико Търново разпрати писма до десетте Общини в региона с призив те също да се включат в кампанията и да посочат предварително места, които имат нужда от почистване, за да могат доброволци от градовете и селата също да участват. Фокусът на акцията през тази година са замърсени водни басейни и прилежащите им брегове.

Отговор към момента са изпратили администрациите във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Лясковец, Стражица и Елена.

Като най-критични точки, които имат нужда от почистване, от Община Велико Търново са посочили няколко участъка от поречието на Янтра в урбанизираната зона на града – около въжения мост до бившата фабрика „В. Мавриков“; парк „Мини България“ и тези под Художествена галерия „Борис Денев“.

От Община Горна Оряховица ще чистят дерето по улица „Македония“ и прилежащите му части; лявата страна на моста над Янтра в посока от Горна Оряхоивца към село Първомайци; двете страни на моста, свързващ Долна и Горна Оряховица; територията около чешмата в местност „Мочурлук“.

От Община Павликени са посочили, че няма да се концентрират върху определени обекти и ще обработят участъци, които ще набележат ден преди акцията.

От Община Лясковец посочват, че ще чистят дворове на образователни институции; зелените зони около манастир „Св. св. Петър и Павел“; екопътеки; околовръстния път на Лясковец; района на стадиона; района на язовир „Честово“. Организация е създадена и за селата Драгижево, Мераня, Добри Дял, Козаревец.

От Община Стражица уточняват, че ще чистят междублокови пространства, зелени площи, паркинги, детски площадки, зони за отдих в град Стражица и селата.

От Община Елена ще съсредоточат усилията си по ръкавите на язовир „Йовковци“, като в това почистване ще участват и експерти от РИОСВ – Велико Търново.

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков апелира всички, които имат време и възможност, да участват в акцията.

„Нека всеки от нас даде своя принос, макар и малък на пръв поглед, за да направим заедно населените места във Великотърновска област по-добро място за живеене“, призова още Здравков.


Ключови думи
„Да изчистим България заедно 2024“ Ивайло Здравков